Štrúdl se zakysanou smetanou, jablky a skořicí - postup přípravy
Štrúdl se zakysanou smetanou, podle paní Martiny Wágnerové, je nadýchaný a šťavnatý. Můžete ho servírovat ke snídani i jako chutný dezert k odpolední kávě.
Těsto
Náplň
Na posypání
Ve větší míse smíchejte hladkou mouku se změklou Herou, zakysanou smetanou a vejcem.
Poznámka: Smetany můžete dát klidně méně – bude stačit menší balení o 180 g.
Z ingrediencí uhněťte těsto, které nechte odpočívat v lednici po dobu 1 hodiny a připravte si náplň. Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nastrouhejte je nahrubo. V míse je poté smíchejte se skořicí, rozinkami a nasekanými ořechy.
Těsto rozdělte na 4 stejné části a z každé z nich vyválejte plát o tvaru obdélníku. Těsto posypte trochou strouhanky, pomažte ho jablečnou směsí a zarolujte ho.
Na povrchu štrúdlů udělejte řezy s 1,5cm odstupy, aby se štrůdl lépe propekl a pečte je v předehřáté troubě na 210 °C po dobu 10 minut. Poté teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 15–20 minut.
Poznámka: Doba pečení je závislá na výkonnosti vaší trouby.
Štrúdl se zakysanou smetanou podávejte nakrájený na kousky, posypaný moučkovým cukrem.
Tip: Dezert můžete servírovat s trochou šlehačky, která dodá pokrmu svěží chuť.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.