Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Štrúdl se zakysanou smetanou, jablky a skořicí

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Štrúdl se zakysanou smetanou, jablky a skořicí - postup přípravy

Štrúdl se zakysanou smetanou, podle paní Martiny Wágnerové, je nadýchaný a šťavnatý. Můžete ho servírovat ke snídani i jako chutný dezert k odpolední kávě.

Ingredience pro:
4 kusy
+ -

Těsto

Náplň

Na posypání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Ve větší míse smíchejte hladkou mouku se změklou Herou, zakysanou smetanou a vejcem. 

Poznámka: Smetany můžete dát klidně méně – bude stačit menší balení o 180 g.

2. KROK

Z ingrediencí uhněťte těsto, které nechte odpočívat v lednici po dobu 1 hodiny a připravte si náplň. Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nastrouhejte je nahrubo. V míse je poté smíchejte se skořicí, rozinkami a nasekanými ořechy. 

3. KROK

Těsto rozdělte na 4 stejné části a z každé z nich vyválejte plát o tvaru obdélníku. Těsto posypte trochou strouhanky, pomažte ho jablečnou směsí a zarolujte ho.

4. KROK

Na povrchu štrúdlů udělejte řezy s 1,5cm odstupy, aby se štrůdl lépe propekl a pečte je v předehřáté troubě na 210 °C po dobu 10 minut. Poté teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 15–20 minut. 

Poznámka: Doba pečení je závislá na výkonnosti vaší trouby.

5. KROK

Štrúdl se zakysanou smetanou podávejte nakrájený na kousky, posypaný moučkovým cukrem. 

Tip: Dezert můžete servírovat s trochou šlehačky, která dodá pokrmu svěží chuť.

6. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů