Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kefírové lívance

4,1
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Kefírové lívance - postup přípravy

Lívance jsou nesmrtelné. Hlavně ke snídani jsou velmi oblíbenou pochoutkou, která jen tak nezevšední. Někteří lidé se jejich přípravy ale trochu bojí, protože se jim ne vždycky podaří vyrobit je přesně tak nadýchané a jemné, jak by si představovali. Proto vám přinášíme osvědčený a tradiční recept až z daleké Moldávie, který je tak snadný a prostý, že jej jednoduše nejde zkazit. Ty pravé, chutné a voňavé lívance tak zvládne připravit i naprostý kulinářský začátečník.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Alespoň půl hodiny před započetím přípravy je vhodné všechny přísady vyndat z lednice, aby zteplaly na pokojovou teplotu. Bude se tak s nimi lépe pracovat a snáze se propojí do jednolité směsi. To je základem úspěchu.




Kefír nalijte do hlubší misky, vyklepněte k němu vajíčko, přidejte půl lžičky soli, dvě lžíce cukru a metličkou velmi důkladně prošlehejte, až získáte jednolitou a hladkou konzistenci. Do směsi přidejte půl lžičky jedlé sody nebo prášku do pečiva a opět dobře zamíchejte.

Nakonec přisypejte hladkou mouku, kterou velmi důkladně ve směsi rozmíchejte tak, abyste pokud možno nenadělali v těstě žádné hrudky.

Pokud vám tam přeci jenom nějaké vzniknou, můžete zkusit použít ponorný mixér a směs před smažením ještě dobře promixovat.

Těsto nechejte při pokojové teplotě stát zhruba 30 minut, aby se aktivovala jedlá soda a na povrchu se začaly tvořit bublinky. Tou dobou těsto nejspíš také poněkud nabude na objemu. A to je ta správná chvíle, kdy se můžete pustit do smažení.

Na kamnech rozpalte pánev se silným dnem a přidejte na ni trochu oleje. Pak oheň zmírněte na nejnižší intenzitu. Z misky těsta odměřujte velkou lžící nebo malou naběračkou těsto, které nalijte na horkou pánev a placky smažte z obou stran dozlatova. Že můžete placku otočit, poznáte podle toho, že se na jejím povrchu začnou tvořit bublinky.

Stejným způsobem pokračujte i se zbylým těstem. Hotové lívance pak vyskládejte na talíř vyložený papírovými ubrousky, abyste odsáli přebytečný olej po smažení a ještě za tepla podávejte doplněné o trochu domácího džemu a kopečku šlehačky či zakysané smetany.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů