Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jahodová zmrzlina

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 240 minut

Jahodová zmrzlina - postup přípravy

Jemná, krémová, voňavá, vláčná – zkrátka dokonalá domácí zmrzlina. I takovou si můžete se znalostí správného postupu vyrobit sami doma a nemusíte k tomu mít ani žádné zvláštní suroviny, ani speciální vybavení. Pakliže samozřejmě máte doma zmrzlinovač, tento recept je použitelný i pro něj a zjednoduší vám práci. Zmrzliny se ale nemusíte vzdávat, ani když ho nemáte. Stačí vám prostě obyčejný mrazák, miska a šlehací metla.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Jahody dobře umyjte a odstraňte zelené stopky. Vhoďte je do nádoby mixéru, přidejte kondenzované mléko a nakonec všechno zalijte plnotučnou smetanou. Jahody v receptu samozřejmě můžete zaměnit za jakékoliv jiné ovoce, které máte zrovna při ruce. A pokud není dostupné čerstvé, poslouží vám i kompotované, případně dokonce domácí ovocná zavařenina.




Spusťte mixér na plný výkon a mixujte všechny suroviny po dobu kolem 3 až 5 minut. Jakmile získáte homogenní, jemnou a vzdušnou konzistenci, přelijte hmotu do vhodné formy nebo misky, která se vám vejde do mrazáku, a vrch zmrzliny zakryjte potravinářskou fólií tak, aby fólie ležela přímo na hladině hmoty. A šup s ní do mrazáku na jednu hodinu.

Po uplynutí hodiny vyndejte zmrzlinu z mrazáku, sejměte fólii a metličkou pečlivě rozbijte veškeré zmrzlé hrudky, které se ve hmotě během mražení utvořily. Co nejvíce hmotu metličkou prošlehejte, abyste opět získali hladký krém. Pak jej opět zakryjte fólií a vložte na další hodinu do mrazáku.

Po druhé hodině už bude konzistence tužší. Pokud by se vám ji už nedařilo rozbít prostou ruční metličkou, vezměte si na pomoc ponorný mixér, který tuhle práci hravě zvládne. Mixujte hmotu opět tak dlouho, dokud nezískáte hladký krém. Opět zakryjte a vložte do mrazáku, tentokrát na 40 minut.

Poté opakujte proces mixování ponorným mixérem ještě jednou a opět vraťte do mrazáku a pak ještě jednou po dalších 40 minutách.

Pak už je zmrzlina připravena k podávání. Díky pravidelnému rozmixování je hmota vláčná a krémová i po zmražení a nejsou v ní žádné ledové krystalky. Je to zkrátka profesionální domácí zmrzlina.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů