Švestkové buchty „slíváče“ - postup přípravy
Tradiční české kynuté buchty se nemusí plnit jenom klasickými náplněmi. Pokud do nich dáte vypeckované švestky, budou také vynikající. Recept na ně nám poskytla paní Lenka Sedláčková.
Ingredience
Do mísy dejte vlažné mléko, cukr a rozdrobte do ní droždí. Nechte asi 10 minut stát, dokud nezačne kvásek dobře pracovat. Poté přidejte vejce, sádlo, mouku a špetku soli. Za pomoci robota nebo hnětení rukou vytvořte lesklé nelepivé těsto. Mísu poté přikryjte a nechte asi 1,5 hodinu kynout na teplejším místě.
Mezitím si připravte švestky. Plody vypeckujte a omyjte, případně zbavte stopek. Připravte si také pekáček vymazaný olejem.
Po vykynutí vždy z kusu těsta udělejte placičku a zabalte do ní zhruba 3 švestky a vytvořte buchtu. Spoje zkuste co nejlépe přilepit k sobě. Buchty dávejte od pekáčku spojem dolů. Poté nechte v pekáči buchty 20 minut nakynout. Nakonec je potřete olejem.
Troubu rozehřejte na 190 °C a buchty v ní pečte, dokud nebudou krásně zlatavé. Rozmíchejte si trochu oleje s rumem. Jakmile buchty vytáhnete z trouby, potřete je ještě horké touto směsí. Po vychladnutí posypejte moučkovým cukrem a servírujte.