Svěží salát s vepřovým masem a okurkou - postup přípravy
Vydatný předkrm nebo lehký hlavní chod. Obojí může zastat skvělý salát s vařeným vepřovým masem doplněný o svěží a křupavou okurku je delikátní záležitost, kterou oceníte zejména v létě během horkého období. Velmi dobře ho lze ale připravit i v zimě a čerstvé okurky nahradit těmi sterilovanými. Úplně se změní ráz celého salátu, přičemž ale nijak neztratí na své jedinečnosti.
Ingredience
Návod na přípravu:
Vajíčko vložte do kastrůlku s vroucí vodou a uvařte ho natvrdo, tedy zhruba na 7 až 10 minut. Po dovaření ho slijte a nechte zchladnout, aby bylo možné ho pohodlně oloupat ze skořápky. Pro urychlení ho můžete párkrát opláchnout studenou vodou.
Okurky umyjte a osušte. Odkrojte konce a pokud chcete, můžete oloupat slupku. Není to ale nutné. Nakrájejte pak okurky na tenké proužky, které vložte do misky. Na proužky nakrájejte také vařené vepřové maso a přidejte ho k okurkám.
Uvařené a oloupané vajíčko nastrouhejte na hrubém struhadle, případně nakrájejte kráječem na vajíčka na malé kostky a přidejte je do mísy k masu a okurkám. Tvrdý sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a také ho přidejte do mísy.
Stroužek česneku (nebo víc, pokud máte rádi) očistěte a prolisujte ho lisem do misky s přísadami. Kopr omyjte a osušte papírovou utěrkou a nasekejte ho na hrubší kousky, které přidejte do směsi. Nakonec dochuťte majonézou a všechny přísady velmi dobře vzájemně promíchejte.
Do salátu můžete přidat také jakékoliv zelené bylinky, které máte rádi. Kromě čerstvého kopru můžete přidat nasekanou petrželku, pažitku, zelenou cibulku nebo třeba bazalku. Vepřové maso pak můžete snadno nahradit za jiné, třeba kuřecí, které dodá salátu jemnost, případně krůtí nebo dokonce kachní, které mu propůjčí zajímavou a neobvyklou příchuť. Zkrátka zkuste zapojit fantazii a s receptem si trochu pohrát.
Přejeme hodně zábavy a dobrou chuť.