Svítek v mléce - postup přípravy
Šťavnatý a vláčný dezert podle velmi starého receptu se pohybuje na rozmezí vaječné omelety a krupicové kaše, a přestože se po upečení máčí v litru mléka, dezert není nijak rozbředlý. O starý a polozapomenutý recept své babičky se podělila paní Marie Audrlická.
Ingredience
Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat sníh. V průběhu přidávejte 4 lžíce cukru a 1 balíček vanilkového cukru a vytvořte pevnou pěnu. Do ní pak po jednom zapracujte žloutky a pokaždé důkladně rozmíchejte. Nakonec do těsta vmíchejte 8 vrchovatých lžic dětské krupičky a vypracujte homogenní těsto. Plech vymažte olejem, vysypejte krupičkou a vlijte do něj připravené těsto, které vložte do trouby rozehřáté na 170 °C a pečte ho dorůžova
Když se těsto dopeče, rozkrájejte ho na čtverce a vyskládejte je do hluboké uzavíratelné žáruvzdorné mísy.
Ohřejte mléko, aby bylo horké, přidejte do něj vanilkový cukr, případně podle chuti ještě klasický cukr a zalijte jím upečený svítek. Přiklopte poklici a vložte mísu do ještě horké trouby po pečení, kde nechte mléko do svítku úplně vsáknout.