Švýcarská piškotová roláda s džemem - postup přípravy
Piškotová roláda nemusí být nijak složitá na přípravu a zvládnete ji i s minimem surovin, času i námahy. Vyzkoušejte tento recept na lahodnou švýcarskou piškotovou roládu s vanilkovou příchutí, která je absolutně báječná.
Ingredience
Odměřte si kus pečicího papíru podle plechu o rozměrech 38×28 cm, přičtěte ještě asi 1 až 2 cm navíc ke každému okraji a v rozích jej šikmo nastřihněte a vložte jej do plechu tak, aby přesně kopíroval jeho stěny.
Vyklepněte šest vajíček a oddělte bílky od žloutků. Ke žloutkům přilijte mléko a rostlinný olej, přisypejte dva balíčky vanilkového cukru a vše rozmíchejte dohladka. Nakonec do této směsi prosejte hladkou mouku spolu s práškem do pečiva a opět ji důkladně zapracujte. Vznikne vám mírně tekuté, pastovité těsto.
Pokud byste rádi připravili kakaovou roládu, odeberte 2 polévkové lžíce mouky a nahraďte je kakaem.
Bílky smíchejte s dalšími 2 balíčky vanilkového cukru a začněte je šlehat střední rychlostí elektrickým šlehačem. Jakmile se začne tvořit pěna, postupně za stálého šlehání přisypávejte po dávkách cukr. Pokračujte ve šlehání tak dlouho, dokud se bílky s cukrem nepromění v pevnou a soudržnou hmotu.
Do žloutkového těsta přidejte postupně dvě lžíce bílkového sněhu a pokaždé ji důkladně, avšak jemně zapracujte. Poté tuto směs vlijte do zbylého sněhu a stěrkou obě složky jemně míchejte, dokud se zcela nepropojí.
Výsledné těsto vlijte do připraveného plechu a stěrkou jej rozetřete do rovnoměrné roviny. Plechem párkrát ťukněte o desku stolu, abyste vyrovnali hladinu těsta, a vložte jej do trouby rozehřáté na teplotu 190 °C se zapnutým ventilátorem. Pečte jej asi 15 minut. Pokud nemáte k dispozici troubu s horkovzdušným režimem, poslední 2 minuty pečte pouze s horním ohřevem.
Upečený plát ještě horký vyjměte z plechu, nechte ho dvě minuty zchladnout, stáhněte z něho pečicí papír a překlopte ho na nový, čistý kus. Pokud chcete, můžete zarovnat okraje a jednu kratší stranu šikmo seřízněte. Poté natřete plát džemem nebo jinou zvolenou náplní a s pomocí pečicího papíru jej stočte do roličky směrem od šikmo seříznuté strany.
Stočenou roládu pevně zabalte do papíru a nechte ji zcela vychladnout. Pokud chcete plnit roládu cukrářským krémem, stočte jen samotný korpus a naplňte jej až po vychladnutí. V každém případě je nutné pracovat s dosud horkým piškotem, v opačném případě by totiž popraskal.
Po vychlazení roládu rozbalte z pečicího papíru. Pokud ji plníte až poté, rozbalte korpus, natřete ho šlehačkou nebo jiným krémem, opět ji stočte a ještě na pár hodin ji dejte vychladit. Hotovou roládu nakrájejte na plátky a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.