Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynutý jablkový štrúdl s mákem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Kynutý jablkový štrúdl s mákem - postup přípravy

Připravte si výborný kynutý jablkový štrúdl podle receptu paní Renaty Adámkové. Dezert je zajímavý tím, že mimo jablek obsahuje také zdravý a chutný mák. Postup přípravy je navíc velmi jednoduchý a pokrm zvládnou upéct i začátečníci.

Ingredience pro:
4 kusy
+ -

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve si připravte těsto. V mléce rozpusťte cukr a droždí. Poté do mísy vsypte hladkou mouku, změklé sádlo, vlijte vaječný žloutek, přidejte špetku soli a přisypte nastrouhanou citronovou kůru. 

2. KROK

Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte jej na teplém místě kynout 60 minut.

Poznámka: Citronovou kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.

3. KROK

Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. Jablka oloupejte, odstraňte z nich jádřince a nastrouhejte je nahrubo. Směs smíchejte s mákem a rozdělte ji na 4 stejné části. Po vykynutí těsto rozdělte rovněž na 4 stejné části a z každé z nich vyválejte plát o výšce přibližně 0,5 cm. 

4. KROK

Tip: Okraje každého plátu zarovnejte tak, aby připomínaly tvar obdélníku – získáte tak hezký tvar štrúdlu.

5. KROK

Každý plát těsta rovnoměrně potřete připravenou směsí s jablky a mákem, těsto zarolujte a nechte těsto kynout dalších 15 minut. Povrch každého kynutého jablkového štrúdlu před pečením potřete vyšlehaným vaječným bílkem a položte je na plech vyložený pečicím papírem. 

6. KROK

Štrúdly pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 5 minut. Poté teplotu v troubě snižte na 170 °C a pečte dalších 35 minut. 

Poznámka: Štrůdly můžete péct také bez změny teploty, a to na 180 °C po dobu 10 minut.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů