Táborákový recept na chutné pečené brambory se slaninou - postup přípravy
Léto je v plném proudu a dlouhé teplé večery jsou jako stvořené pro grilovačky či opékání někde u táboráku. Jelikož však chutných pokrmů není nikdy dost, bude vám hodit také tento jednoduchý recept, který každou takovou letní událost rozhodně obohatí. Vyzkoušejte si připravit chutné bramborové špízy se slaninou a uvidíte, jak si všichni zúčastnění pochutnají.
Ingredience
Celý postup je skutečně neuvěřitelně jednoduchý a skládá se z několika málo základních kroků. Tím prvním je příprava brambor. Ty stačí pouze umýt a odřezat jejich kraje. Loupání vůbec nebude potřeba. Pokud vám však jejich slupka vadí a nemáte ji rádi, klidně si brambory oškrabte.
Když máte jednotlivé kraje brambor odřezané, nakrájejte si také slaninu. Kousky by měly být malinko delší než samotné brambory a ničemu nevadí, když budou také silnější tloušťky. Poté stačí slaninu a brambory střídavě napíchnout na rošt. Ten poté jednoduše umístěte nad oheň nebo grill a nechte opékat.
Až budou brambory měkčí sejmete je z tepla a pomocí nože do nich po celé délce udělejte několikamilimetrové zářezy. Čím více jich bude, tím bude celý pokrm chutnější. Poté brambory posypte solí, případně vámi zvoleným kořením a dejte opět nad oheň.
Brambory soustavně otáčejte, aby se uvolněná mast ze slaniny dobře vsakovala. Opékejte do té doby, dokud nebudou brambory hezky načernalé a slanina opečená. Poté pouze sejměte z roštu a můžete podávat. Výsledkem bude naprosto chutný pokrm, který se hodí nejen jako příloha, ale i jako samostatný chod.
Dochutit můžete také majonézou, tatarskou omáčkou, chilli omáčkou nebo dresingem podle vlastního výběru. Dokonale se hodí také zakysaná smetana s čerstvými bylinkami, která brambory odlehčí a osvěží.
Náš tip: Pokud rádi experimentujete, můžete mezi slaninu a brambory vložit také například plátky papriky či masa. Vzniknou tak chutné špízy, které můžete různě kombinovat a užít si tak vždy jinou variantu celého pokrmu. Brambory můžete rovněž během grilování různě upravovat a potírat například marinádou či protlačeným česnekem, který jim dodá ten správný říz.