Tlačenkový salát se sterilovanou zeleninou - postup přípravy
Tlačenka se nemusí podávat výhradně s cibulí, octem a pečivem. Vyzkoušejte tlačenkový salát, který býval hitem v lahůdkářstvích za minulého režimu a na nějž nám poskytla recept paní Jaroslava Slavíková.
Ingredience
Na nálev
Tlačenku nakrájejte na co nejtenčí plátky (nejlépe na elektrickém kráječi) a ty pak rozkrájejte na čtverečky. Cibuli oloupejte a rozkrojte ji na dvě půlky. Jednu z nich rozkrájejte na tenké plátky, druhou nasekejte najemno a obě půlky přidejte do misky s rozkrájenou tlačenkou.
Nakládané kapie slijte z nálevu a nechte okapat. Rozkrojte je na půlky a ty nakrájejte na malé kostičky. Kyselou okurku nakrájejte na tenké nudličky a spolu s kapií ji přihoďte do mísy k tlačence a cibuli. Salát podle chuti osolte, opepřete, zakápněte trochou rostlinného oleje a důkladně promíchejte.
Nakonec připravte nálev. Smíchejte trochu vody s cukrem a solí, dokyselte octem a přikápněte worcesterovou omáčku. Promíchejte a přelijte touto zálivkou tlačenkový salát, který následně opět dobře promíchejte. Hotový salát nechte alespoň 4 hodiny (lépe ale přes noc až 24 hodin) proležet, aby se chutě surovin náležitě propojily, a podávejte.