Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cuketové placky s bylinkami a česnekem

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 26 minut
čas vaření Vaření: 4 minuty

Cuketové placky s bylinkami a česnekem - postup přípravy

Bramboráky nejspíš znáte. Už jste někdy přemýšleli o tom nahradit strouhané brambory jiným druhem zeleniny? Je to velmi zajímavé ozvláštnění klasického receptu, které příjemně zpestří váš jídelníček a navíc vám dodá spoustu vitaminů. Nyní v cuketové sezóně se bude tento recept obzvlášť hodit. A až dojdou cukety, můžete je zaměnit za dýně, chutnají také skvěle.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Cuketu důkladně omyjte, odkrojte špičky a oloupejte slupku. Nechte trochu oschnout a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Nasypejte ji do velké mísy a podle chuti přidejte sůl. Nechte cuketu 15 minut vypotit šťávu, kterou pak slijte, a ještě ji důkladně vymačkejte v čisté bavlněné utěrce.




Zatímco se cuketa ještě potí, připravte si bylinky. Kopr a petrželku omyjte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami. Ostrým nožem je nasekejte na jemno. Pokud chcete, můžete přidat také zelenou cibulku. Česnek oloupejte a prolisujte ho lisem do misky s bylinkami. Nakonec do této směsi vyklepněte ještě vajíčko a případně přidejte ještě pepř či jiné koření, které máte rádi.

Směs bylinek a vajíčka nakonec smíchejte s nastrouhanou a vymačkanou cuketou a zahustěte hladkou moukou tak, abyste získali soudržné těsto.

Na kamnech zahřejte pánev s trochou slunečnicového oleje. S pomocí lžíce vytvářejte malé placičky, které dejte smažit na rozpálenou pánev z každé strany po dobu 3 až 4 minut dozlatova. Pak snižte teplotu, přiklopte pánev pokličkou a ještě pár minut dodělávejte, aby zevnitř placky nezůstaly syrové.

Když jsou placky dosmažené, vyložte je z pánve na talíř s vrstvou papírových utěrek, abyste odsáli přebytečný olej po smažení.

Cuketové placky podávejte čerstvé nebo i studené s kopečkem zakysané smetany nebo s jinou vaší oblíbenou omáčkou.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů