Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tradiční moldavské smažené vdolečky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 70 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Tradiční moldavské smažené vdolečky - postup přípravy

Pokud máte v oblibě klasické české lívance a vdolky, určitě vám zachutnají i moldavské papanasi. Jedná se o smažený moučník, který se nejčastěji podává se zakysanou smetanou a ovocnými zavařeninami. Někdy jej místní plní i čerstvým tvarohem.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte tím, že si čerstvý sýr promícháte v míse spolu s vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a solí. Poté přidejte i vejce, krupici a vypracujte hladké homogenní těsto, které se nebude příliš lepit na ruce. To následně umístěte do lednice v uzavíratelné misce a nechte chladit asi půl hodiny. Můžete ho ovšem nechat v chladu i přes noc.




Po uplynutí doby chlazení vyjměte těsto z lednice na mírně pomoučený vál a trochu jej propracujte čistýma rukama. Nakonec hmotu rozdělte pomocí nože na několik stejně velkých kousků, z kterých tvarujte koule o průměru asi 1 a ½ až 2 centimetry.

Každý kus také mírně zploštěte, obalte v mouce a dejte smažit do rozpáleného oleje nebo přepuštěného másla dozlatova z obou stran.

Až usmažíte všechno těsto, podávejte moldavské papanasi teplé například s ovocným džemem, šlehačkou anebo se slazenou zakysanou smetanou. Hodit se budou i jakékoliv ovocné zavařeniny i čerstvé ovoce typu borůvky, jahody, meruňky a podobně.

Doplnit porci můžete o šálek kvalitní kávy. Skvělý však bude i ovocný a bylinkový čaj, teplé kakao či mléko. Přejeme dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů