Třešňový dort na plech s jemným krémem - postup přípravy
Až si budete chtít pochutnat na dezertu s osvěžující chutí a jemnou strukturou, upečte si třešňový dort na plech. Díky snadné přípravě ho zvládnou i začátečníci.
Korpus
Krém
Na potření
Poleva
Vejce vyšlehejte s vejci, klasickým i vanilkovým cukrem a špetkou soli do pěny. Poté přidejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a teplou vodou.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, suché ingredience prosejte.
Těsto vlijte do dortového ráfku, vyloženého pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 25–30 minut.
Tip: Zda je těsto upečené, otestujte pomocí špejle. Pokud ji vytáhnete čistou, máte hotovo.
Mezitím připravte základ na krém. Třešňovou šťávu vlijte do rendlíku, kde ji smíchejte s kukuřičným škrobem, cukrem a zahřívejte ji 2–3 minuty, do zhoustnutí. Poté ji odstavte z tepla a nechte vychladnout.
Z upečeného korpusu odřízněte tenkou vrstvu, kterou rozmixujte na prášek, který budete používat k závěrečnému zdobení dezertu. Zbytek korpusu rozřízněte horizontálně na dvě části, z nichž jednu vraťte do dortového ráfku.
Korpus v ráfku potřete třešňovým džemem a pokryjte polovinou množství krému, který připravíte vyšleháním smetanového sýra se smetanou, vanilkovým extraktem a vychladlým základem na krém.
Bokem si odložte 3–4 lžíce krému a polovinou jeho zbytku pokryjte korpus v ráfku. Krém zakryjte druhým korpusem, který potřete zbytkem krému. Dezert vložte na 30 minut do lednice a na závěr připravte polevu.
Želatinu namočte do vody a v hrnci smíchejte třešně se šťávou a cukrem. Směs zahřívejte 1–2 minuty, odstavte ji z tepla a vmíchejte do ní želatinu.
Poznámka: Želatinu namáčejte 5–7 minut.
Polevou pokryjte povrch dezertu, který vložte na 3 hodiny do lednice. Strany vychlazeného třešňového dortu na plech pokryjte krémem, který jste si odložili bokem a ozdobte rozmixovaným korpusem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vynikající s Rikou Kienerou