Tvarohové koláčky s drobenkou - postup přípravy
Klasické kynuté tvarohové koláčky s tvarohem jsou českou klasikou. Paní Romana Važanská nám poskytla svůj recept, ve kterém se těsto zadělává s majonézou.
Na těsto
Na náplň
Na drobenku
Dále
Rozinky den předem spařte horkou vodou. Nalijte na ně trochu rumu a nechte je přes noc odležet.
Do misky dejte vlažné mléko, rozdrobte droždí a přidejte trochu cukru. Promíchejte a nechte vzejít kvásek. Do zadělávací mísy prosejte mouku, smíchejte ji se solí a moučkovým cukrem. Poté vlijte kvásek, přidejte citronovou kůru, majonézu a vanilkový cukr. Dále dodejte jedno ve smetaně rozšlehané celé vejce, jeden žloutek a rum. Vše dobře zpracujte vařečkou, rukou či robotem, dokud se těsto nelepí na mísu. Pak ho přikryjte utěrkou a nechte hodinu na teplém místě kynout.
Během kynutí si rozklepněte 2 vejce a oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Smíchejte tvaroh s cukrem, citronovou kůrou z dobře omytého citronu a oba žloutky. Nakonec přidejte sníh z bílků. Pokud je náplň moc řídká, můžete přidat vanilkový pudinkový prášek. Nakonec do tvarohu vmíchejte scezené rozinky.
Do hlubokého talíře dejte mouku, máslo a cukr na drobenku. Vše mněte mezi prsty, dokud se nevytvoří hezky sypká drobenka.
Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučněný vál a rozdělte ho na malé, stejně velké kousky, ze kterých udělejte kuličky. Dejte je na plech vystlaný pečicím papírem a prsty vytvarujte. Na každý koláček lžící dejte tvaroh, okraje potřete rozšlehaným bílkem, který vám zbyl z těsta, smíchaným s trochou vody a nakonec posypejte drobenkou.
Troubu rozehřejte na 180 °C. a koláčky pečte, dokud nebudou okraje dozlatova. Hned po vytažení je potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Posypejte moučkovým cukrem a servírujte.
Více autorčiných receptů najdete na jejích webových stránkách https://rubyrom.domaci-jidelnicek.cz.