Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tvarohový dort s nádechem citronu

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 50 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Tvarohový dort s nádechem citronu - postup přípravy

Tvaroh je skvělou ingrediencí i na pečení. V kombinaci s několika dalšími umí vytvořit jedinečnou pochoutku. Moučník, který zaručeně osloví každého. I tím, že voní po citronu a vanilce.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Mouka je základem těsta, a proto se jí začíná. Zamíří do mísy, kam se dále přidává prášek do pečiva, ale také sůl a oba cukry. Vše se promíchá dohromady a vznikne moučná směs, jejíž polovina se nasype do plechu, který se předtím důkladně vymaže máslem.

2. KROK

Jakmile je polovina základu těsta v plechu, přichází čas na využití tvarohu. Tím se pokryje celá současná vrstva mouky. Na tvaroh následně zamíří na kostky nakrájené ovoce. Jaké to bude záleží na chuti každého. Potom se vše ještě posype kandovanou citronovou kůrou.

3. KROK

Na tuto vrstvu zamíří zbývající část moučné směsi. Důležité je, aby se tvaroh s ovocem zasypal pokud možno rovnoměrně.

4. KROK

Finální vrstva se vytvoří ze smetany, mléka a vajec. Vše se smíchá dohromady, ideálně s využitím ručního šlehače. Touto směsí se moučník připravený na plechu komplet zalije. Poté se vidličkou udělá několik děr, aby se tekutá směs dostala i do nižších pater. Toho se docílí i tak, že se vše nechá zhruba 30 minut odpočívat. Tekutá složka se díky tomu vsákne do té suché.

5. KROK

Když je vše připraveno, poklade se celý povrch nakrájeným máslem, a plech může zamířit do trouby. Tu rozehřejte na teplotu 180 stupňů Celsia. Doba pečení je v tomto případě asi 40 minut. Důležité je, aby byl povrch zlatavý a střed dokonale upečený. Po vyjmutí z trouby lze nechat postupně chladnout, přímo na plechu nakrájet a poté servírovat. Nic se nezkazí ani posypem z moučkového cukru, který přijde vhod nejenom milovníkům sladkého.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů