Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynutý pletený koláč

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 270 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Kynutý pletený koláč - postup přípravy

Rádi si na Velikonoce dopřáváte mazanec a stejně tak tomu je i na Vánoce, kdy s oblibou zakousnete ke kávě kus vánočky? Pak si i nyní můžete nehledě na sváteční dny dopřát obdobnou pochoutku, která přijde vhod ke snídani. Kynutý pletený koláč zvládne i začátečník!

Ingredience pro:
10 porcí

Kvásek

Těsto

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte tím, že si do mísy vsypete 125 gramů hladké mouky a vlijete na ní horké mléko. Poté směs důkladně promíchejte, přikryjte potravinovou fólií a dejte stranou.




Nyní si připravte kvásek. Do misky nasypte 40 gramů mouky, přidejte rozdrobené čerstvé droždí, krupicový cukr a vše přelijte vlažným mlékem. Dobře propojte lžící a nechte nabobtnat asi 15 minut.

V další fázi si k ruce vezměte menší misku a vyšlehejte v ní vaječné žloutky spolu s krupicovým cukrem do pěny. Tuto směs následně vlijte do základu těsta (horkého mléka s moukou).

Také prosejte zbytek hladké mouky (335 g), přidejte sůl, vzešlý kvásek a nakonec i změklé máslo po částech. Rukama nebo pomocí kuchyňského robota vypracujte vláčné nelepivé těsto. To přikryjte utěrkou a nechte asi dvě hodiny kynout na teplém místě.

Až těsto dobře vykyne, vyjměte jej na pomoučený vál, ještě trochu propracujte a rozdělte na čtyři stejně velké kusy. Z těch vyválejte válečky. Ty následně začněte zaplétat do sebe ve směru hodinových ručiček, aby vám ve výsledku vzniknul jakýsi pletený bochník.

Těsto ještě nechte dokynout pod utěrkou nebo fólií další dvě hodiny.

Nakonec bochánek pomažte rozšlehaným vejcem, vložte do pekáčku s pečícím papírem a pečte 40 až 50 minut při teplotě 180 °C.

Po zchladnutí podávejte pokrájený koláč třeba s marmeládou a šálkem kávy. Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů