Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čokoládový dort s krémem a polevou

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Čokoládový dort s krémem a polevou - postup přípravy

Člověk by až nevěřil, kolik variant může mít prostý čokoládový dort. My si dnes představíme další z nich, který nese jméno Spartak a je to lahodný dezert s medem, lesklou polevou a doplněný vařeným smetanovým krémem. Je to tak měkký a chutný dort, že se vám bude jen rozplývat na jazyku a jistě vás potěší po běžném nedělním obědě i při slavnostnějších příležitostech. Navíc, jak už je u nás zvykem, je jeho výroba snadná a rychlá a nemusí se jí bát ani méně zkušení kuchaři a pekaři.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do hluboké mísy si nasypejte hladkou mouku a přidejte k ní čtyři lžíce kakaa a prášek do pečiva. Všechny suché přísady dobře promíchejte.




V žáruvzdorné misce smíchejte cukr a změklé máslo. Dobře promíchejte a vložte misku do parní lázně. Zahřejte ji a míchejte máslo s cukrem, dokud se neroztaví a krásně se nesmíchají.

Do oddělené misky rozklepněte dvě vajíčka, metličkou je trochu vyšlehejte a tenkým proužkem je vlijte do misky se sladkým máslem ve vodní lázni. Znovu dobře promíchejte, přidejte ještě čtyři lžíce medu a lžičku jedlé sody a zvolna vařte zhruba dalších 10 minut za stálého míchání.

Když se suroviny dobře propojí, odstavte je z kamen a opatrně vyjměte misku z vodní lázně. Přilijte pak její obsah k připraveným suchým ingrediencím a pomocí elektrického hnětače, kuchyňského robota či ručně uhněťte pevné, hladké a lesklé těsto.  Když přestane lepit a bude držet pohromadě, vyválejte ho do válce a rozdělte ho na 8 stejně velkých částí. Z každé z nich pak vytvarujte kouli a všech osm jich vyskládejte na talíř lehce poprášený moukou. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte talířek při pokojové teplotě odpočívat 15 minut. Po uplynutí doby vložte ještě na dalších 15 minut do lednice.

Pak připravte vařený krém

Do misky na parní lázeň nalijte půl litru mléka a vyklepněte k němu dvě vajíčka. Přisypejte sáček vanilkového cukru, přidejte i krystalový cukr a 100 gramů mouky. Metličkou všechny přísady dobře promíchejte. V parní lázni za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Zastavte oheň, zakryjte misku fólií a nechte úplně vychladnout.

Změklé máslo vložte do vedlejší misky a vyšlehejte ho šlehačem do pěny. Tu pak po lžících přidávejte ke krému a důkladně promíchejte.

Vraťte se ke korpusu

Na pracovní plochu si rozložte obdélník pečicího papíru. Vyjměte těsto z lednice a trochu ho posypejte moukou. Z jednoho kousku těsta vyválejte na papíře velký obdélník. Spolu s papírem vložte obdélník na pečicí plech a rovnoměrně jeho povrch vidličkou rovnoměrně propíchejte.

Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia a pečte zhruba 5 až 8 minut. Stejným způsobem pak postupujte se všemi zbývajícími těstovými koulemi. Takto si připravíte osm tenkých plátů těsta, z nichž pak sestavíte dort. Po upečení desky seřízněte po okrajích tak, aby byly stejně velké.

Připravte si polevu

V kastrůlku smíchejte cukr s kakaem a mlékem. Promíchejte, položte na kamna a přiveďte k varu. Vařte za stálého míchání 2 minuty na mírném ohni. Odstavte a přidejte změklé máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a nechte úplně vychladnout.

Sestavte dort

Jako základ dejte na podnos první plát korpusu a namažte ho smetanovou náplní. Na ni opatrně přemístěte druhý plát těsta a opět namažte náplní. Tak pokračujte až do posledního osmého patra. Krémem pomažte také celé boky dortu. Na vrch pak nalijte čokoládovou polevu a roztáhněte ji špachtlí po celém dortu. Nechejte koláč stát zhruba hodinu při pokojové teplotě a následně na 4 – 5 hodin vložte chladit do ledničky.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů