Valašská kyselice se zakysanou smetanou - postup přípravy
Ještě jste valašskou kyselici neochutnali? Pak to musíte jednoznačně napravit. Je totiž fantastická. Směs lesních hub, brambor, zelí a zakysané smetany tvoří dokonalou polévku, která nemá konkurenty. Hodit se bude na chladné podzimní a zimní dny. Perfektně zahřeje a zasytí celou rodinu. Jak se říká, polévka je zkrátka grunt.
Ingredience
Nejprve si v misce se studenou vodou namočte lesní houby, aby se dobře nasákly a pak si dejte vařit na plotnu dva litry vody s kořením, tj. bobkovými listy, novým kořením, celým černým pepřem.
Po chvíli do hrnce vložte i nasáklé lesní houby, na menší kostky nakrájené oloupané brambory a vařte asi půl hodiny na středním plamenu. Následně zkontrolujte měkkost brambor. Pokud jsou uvařené, vlijte do vývaru smetanu na vaření, v které jste předtím rozmíchali důkladně hladkou mouku.
V další fázi do polévky ještě vkládejte kysané zelí a jedno rozšlehané vajíčko. Všechny suroviny dobře promíchejte, a ještě chvíli vařte. Kyselice by měla mírně zhoustnout.
Po uvaření polévku ihned podávejte. Do porce můžete vložit trochu zakysané smetany na zjemnění. Hodit se bude ke kyselici i chléb či jiné čerstvé pečivo (bagetka, rohlík, houska). Kdo má radši kyselejší chutě, může do polévky přidat i trochu octa. Masožravci zase ocení valašskou kyselici s kousky opražené paprikové klobásky. Přejeme dobrou chuť.