Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dýňová polévka se smetanou a krutony

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 32 minut

Dýňová polévka se smetanou a krutony - postup přípravy

Dýňová polévka se smetanou je plná podzimní chuti, která zahřeje tělo i duši. Výhodou je, že ji můžete servírovat jako předkrm i hlavní jídlo, protože zasytí.

Ingredience pro:
5 porcí
+ -

Základ

Krutony

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Cibuli nakrájejte nadrobno a smažte ji, na rozpáleném oleji, 2–3 minuty. Přidejte k ní, nadrobno nakrájený, česnek a pokračujte ve smažení další minutu. 

2. KROK

Do hrnce přidejte oloupanou a nakrájenou mrkev s pórkem a vše smažte 3–4 minuty. K zelenině vmíchejte nakrájené brambory a pokračujte ve smažení další 4 minuty. 

3. KROK

Ke směsi přidejte nakrájenou dýni a vše zalijte vodou tak, aby byla zelenina zcela ponořená. Směs osolte, opepřete a vařte, pod pokličkou, 20 minut, do změknutí. 

Poznámka: Z dýně, před krájením, odstraňte jádřinec.

4. KROK

Mezitím připravte krutony. Toustový chléb nakrájejte na kostičky, které smíchejte s olivovým olejem, solí, sušeným česnekem, mletou sladkou paprikou a italskými bylinkami. Krutony rozprostřete na plech, vyložený pečicím papírem, a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut.

5. KROK

Do uvařené polévky vlijte smetanu, vařte ji ještě 5 minut, odstavte ji z tepla a rozmixujte do hladka. 

Tip: Dýňovou polévku se smetanou servírujte s upečenými krutony a nasekanou petrželkou.

6. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

8. KROK

Zdroj receptu: Essen Kochen

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů