Dýňová polévka se smetanou a krutony - postup přípravy
Dýňová polévka se smetanou je plná podzimní chuti, která zahřeje tělo i duši. Výhodou je, že ji můžete servírovat jako předkrm i hlavní jídlo, protože zasytí.
Základ
Krutony
Zdobení
Cibuli nakrájejte nadrobno a smažte ji, na rozpáleném oleji, 2–3 minuty. Přidejte k ní, nadrobno nakrájený, česnek a pokračujte ve smažení další minutu.
Do hrnce přidejte oloupanou a nakrájenou mrkev s pórkem a vše smažte 3–4 minuty. K zelenině vmíchejte nakrájené brambory a pokračujte ve smažení další 4 minuty.
Ke směsi přidejte nakrájenou dýni a vše zalijte vodou tak, aby byla zelenina zcela ponořená. Směs osolte, opepřete a vařte, pod pokličkou, 20 minut, do změknutí.
Poznámka: Z dýně, před krájením, odstraňte jádřinec.
Mezitím připravte krutony. Toustový chléb nakrájejte na kostičky, které smíchejte s olivovým olejem, solí, sušeným česnekem, mletou sladkou paprikou a italskými bylinkami. Krutony rozprostřete na plech, vyložený pečicím papírem, a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut.
Do uvařené polévky vlijte smetanu, vařte ji ještě 5 minut, odstavte ji z tepla a rozmixujte do hladka.
Tip: Dýňovou polévku se smetanou servírujte s upečenými krutony a nasekanou petrželkou.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Essen Kochen