Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Poctivá domácí tlačenka z PET láhve

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 240 minut

Poctivá domácí tlačenka z PET láhve - postup přípravy

Možná si myslíte, že domácí tlačenku si bez klasické zabíjačky nepřipravíte. Ale kdepak – tuto tlačenku si můžete připravit kdykoliv dostanete chuť. Nebudete potřebovat ani speciální náčiní, stačí vám obyčejná PET lahev.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Vepřová kolena vložte do velkého hrnce a zalijte vodou. Maso musí být úplně potopené. K masu přidejte celou cibuli, bobkový list a pár kuliček černého pepře. Přisypte sůl a nechte vařit tak dlouho, dokud není maso úplně měkké. Mělo by jít snadno oddělit od kosti.

2. KROK

Oberte maso z kostí a rozmělněte na malé kousky. Prolisujte k němu česnek a dobře promíchejte. Vezměte prázdnou, vymytou plastovou lahev, odřízněte hrdlo a maso s česnekem do ní upěchujte lžící. Při vkládání masa použijte trychtýř, aby vršek odříznuté lahve zůstal čistý. Nakonec maso zalijte vývarem, ve kterém se vepřové koleno vařilo. Vezměte kousek potravinářské folie a přikryjte odříznutou lahev.

3. KROK

Pokud vám zbylo maso a další lahev nemáte, můžete použít také prázdný a vymytý karton od mléka s odříznutým vrškem. Nechte vše dobře ztuhnout nejprve několik minut při pokojové teplotě, následně vložte na několik hodin do lednice. Pak vezměte plastovou lahev nebo karton a opatrně je rozstřihněte nůžkami, aby vám v ruce zbyla pouze masová tlačenka. Nakrájejte ji na malé plátky a podávejte.

4. KROK

Místo vepřového kolena můžete samozřejmě použít i jiné maso, například plec. Přidat můžete i vnitřnosti, pokud je máte rádi. Od druhu masa se bude odvíjet i doba vaření. Koření použijte podle chuti, do vývaru můžete přidat třeba i majoránku nebo kořenovou zeleninu. Nezapomeňte ale domácí tlačenku zkonzumovat do několika dní, protože se kazí rychleji než kupovaná.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů