Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vanilkové mini cheesecaky s želatinou a ovocem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 180 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Vanilkové mini cheesecaky s želatinou a ovocem - postup přípravy

Sušenkový korpus, vanilkový krém z mascarpone a navrch sladké ovocné želé, to jsou nádherné a lahodné miniaturní cheesecaky. Tyto dezertíky nesmějí chybět na žádném slavnostním stole.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience na korpus

Na náplň

Na ovocnou želatinu

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Sušenky vložte do uzavíratelného sáčku a válečkem je rozdrťte najemno. Vsypte drť do misky, vmíchejte do ní pufovanou rýži nebo sekané mandle a vše zalijte rozpuštěným máslem. Stěrkou všechny ingredience promíchejte, abyste vytvořili soudržnou hmotu.

2. KROK

Připravte si kulaté formičky o průměru 7 cm a výšce 3,5 cm, které zevnitř vyložte přilnavou potravinářskou fólií a dovnitř vložte kulatý papírový kruh o stejném průměru, který bude fungovat jako podtácek. Každou formu naplňte asi 30 gramy sušenkové hmoty, kterou důkladně upěchujte na dno do kompaktní vrstvy. Formičky s korpusem vložte do lednice vychladit a ztuhnout po dobu 30 minut.

3. KROK

Práškovou želatinu smíchejte s trochou vody a nechte ji 15 až 20 minut odstát a nabobtnat. Poté ji nechte rozpustit v mikrovlnné troubě, dejte ale pozor, aby nezačala vřít, pak by totiž neztuhla. Do misky vložte krémový sýr a jemně ho prohněťte stěrkou. V jiné misce vyšlehejte vaječné žloutky se 2 lžícemi cukru do pěny.

4. KROK

Do rendlíku nalijte mléko a postavte ho na sporák. Rozkrojte vanilkový lusk, seškrábněte zevnitř dužninu, kterou vhoďte do mléka v hrnci, a přihoďte také zbytek lusku rozkrájený na čtvrtky. Do mléka přidejte 1 lžíci cukru a směs zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a mléko téměř nezačne vřít. Těsně před bodem varu jej odstavte ze sporáku a vmíchejte ho do rozšlehaných žloutků. Tuto směs vraťte zpátky do hrnce s vanilkovým luskem a zahřejte ji na sporáku na teplotu kolem 78 až 82 °C (pomozte si ponorným teploměrem).

Jakmile dosáhnete uvedené teploty přilijte do směsi rozpuštěnou želatinu a energicky míchejte, aby se propojila s vanilkovým krémem. Přes sítko pak tento krém propasírujte do mísy se smetanovým sýrem a metlou důkladně rozmíchejte. Směs pak opět propasírujte přes sítko, abyste se zbavili případných hrudek, vmíchejte k ní dvě lžičky citrónové šťávy a plnotučnou smetanu ke šlehání a nalijte ji do zdobicího sáčku.

5. KROK

Krém ze zdobicího sáčku vlijte do formiček s vychlazeným sušenkovým korpusem tak, abyste nechali asi 3 mm volného prostoru na ovocnou želatinu. Naplněné formičky vložte na 1 hodinu do mrazáku, aby krém ztuhl.

6. KROK

Nakonec připravte ovocnou želatinu. Smíchejte práškovou želatinu s vodou a nechte ji nabobtnat. Ovocný džus nalijte do skleničky, přidejte potravinářské barvivo, lžičku cukru a roztavenou želatinu a vše důkladně promíchejte. Želatinu pak nalijte na ztuhlý krém ve formičkách a hotové pohárky vložte do lednice na 4 až 5 hodin.

7. KROK

Hotové vanilkové dortíky ve formě obalte horkým ručníkem a s pomocí vhodného nástroje je vytlačte ven z formiček. Povrch želatiny ozdobte červenými bobulemi a podávejte.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů