Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vánoční polínka se skořicí a kakaem

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Vánoční polínka se skořicí a kakaem - postup přípravy

Upečte si vánoční polínka se skořicí, které u vás doma vykouzlí pravou vánoční atmosféru. Recept na toto cukroví po vás budou chtít všichni, kteří ho ochutnají.

Ingredience pro:
16 kusů
+ -

Těsto

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Vejce vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Přidejte změklé máslo, a jakmile se ingredience propojí, také kypřicí prášek do pečiva a mouku. 

Tip: Vzniku hrudek v těstu předejdete tím, že mouku s práškem předem prosejte.

2. KROK

Polovinu těsta přeložte do jiné mísy, kde ji smíchejte s kakaem a asi 100 g mouky. Tmavé těsto zakryjte fólií a vložte do lednice a 10–50 minut. 

Poznámka: Pokud je těsto stále řídké, přidejte mouky ještě o něco víc. Těsto by nemělo být příliš lepivé. 

3. KROK

Celý postup opakujte také se světlým těstem, které poté vyválejte na plát o výšce 0,5 cm. Plát těsta posypte mletou skořicí po celém jeho povrchu a zarolujte ho. 

Tip: Místo skořice můžete použít kakaový prášek.

4. KROK

Také tmavé těsto vyválejte na plát o výšce 0,5 cm a roládu ze světlého těsta do něj zabalte. Váleček rozřízněte na polovinu a pomocí rukou opatrně roztáhněte do stran. 

Poznámka: Váleček těsta by měl mít ve výsledku 35–40 cm.

5. KROK

Na válečku vytvořte, pomocí vidličky, rýhy, které připomínají kůru stromu, a poté ho rozkrojte na 4 stejně velké kousky, které vložte na 20–30 minut do lednice. Po vychlazení válečky nakrájejte na, asi pěticentimetrové, kousky, které vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem. 

6. KROK

Vánoční polínka pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15–20 minut. Po upečení nechte cukroví vychladnout a ozdobte ho moučkovým cukrem.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů