Vánoční polínka se skořicí a kakaem - postup přípravy
Upečte si vánoční polínka se skořicí, které u vás doma vykouzlí pravou vánoční atmosféru. Recept na toto cukroví po vás budou chtít všichni, kteří ho ochutnají.
Těsto
Zdobení
Vejce vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Přidejte změklé máslo, a jakmile se ingredience propojí, také kypřicí prášek do pečiva a mouku.
Tip: Vzniku hrudek v těstu předejdete tím, že mouku s práškem předem prosejte.
Polovinu těsta přeložte do jiné mísy, kde ji smíchejte s kakaem a asi 100 g mouky. Tmavé těsto zakryjte fólií a vložte do lednice a 10–50 minut.
Poznámka: Pokud je těsto stále řídké, přidejte mouky ještě o něco víc. Těsto by nemělo být příliš lepivé.
Celý postup opakujte také se světlým těstem, které poté vyválejte na plát o výšce 0,5 cm. Plát těsta posypte mletou skořicí po celém jeho povrchu a zarolujte ho.
Tip: Místo skořice můžete použít kakaový prášek.
Také tmavé těsto vyválejte na plát o výšce 0,5 cm a roládu ze světlého těsta do něj zabalte. Váleček rozřízněte na polovinu a pomocí rukou opatrně roztáhněte do stran.
Poznámka: Váleček těsta by měl mít ve výsledku 35–40 cm.
Na válečku vytvořte, pomocí vidličky, rýhy, které připomínají kůru stromu, a poté ho rozkrojte na 4 stejně velké kousky, které vložte na 20–30 minut do lednice. Po vychlazení válečky nakrájejte na, asi pěticentimetrové, kousky, které vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem.
Vánoční polínka pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15–20 minut. Po upečení nechte cukroví vychladnout a ozdobte ho moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Наташа Шакинко