Vepřová krkovička s krémovou rýží pečená ve sklenici - postup přípravy
Originální provedení a neskutečně lahodná chuť. Tím se vyznačuje tento recept na vepřové maso s krémovou rýží se zeleninou, která se peče v zavařovací sklenici.
Ingredience
Připravte velkou zavařovací sklenici, která se na výšku vejde do vaší trouby (ideálně o objemu 5 litrů, na menší byste si museli přizpůsobit množství ingrediencí) a důkladně ji zevnitř i z vnějšku vyčistěte. Víčko nebudete potřebovat.
Oloupejte cibuli a očistěte mrkev. Obojí nakrájejte na tenké nudličky a vsypte je do zavařovací sklenice tak, že začnete cibulí a na ni přijde mrkev. Na vrstvu mrkve ve sklenici nasypejte syrovou rýži a vše zalijte 600 ml smetany na vaření.
Vepřovou krkovičku nakrájejte na plátky a ty rozkrájejte na menší kostky zhruba takové velikosti, jaké byste dělali na guláš. Maso vložte do misky, posypejte ho solí, sladkou paprikou, sušenou bazalkou a mletým černým pepřem. Přilijte olivový olej a ingredience dobře promíchejte, aby se všechny kousky masa celé obalily kořením.
Připravte si plátky slaniny a několik špejlí. Na špejli napíchněte kousek masa a poté plátek slaniny vyskládaný do menšího balíčku. Takto prostřídejte vrstvy ještě asi třikrát tak, aby se špejle nastojato vešla do sklenice.
Popsaným způsobem připravte čtyři masové špízy a vložte je do sklenice tak, že špejle zapíchnete do rýžové vrstvy na jejím dně. Vrch sklenice zakryjte kusem alobalu přeloženým napůl a sklenici vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C, v níž nechte sklenici s masem a rýží péct asi 50 minut.
Po dopečení vyjměte masové špízy ze sklenice, vyberte směs rýže, cibule a mrkve a společně podávejte jako lahodný oběd.
Videopostup krok za krokem