Vepřové kostky na zelí - postup přípravy
Chutný rodinný oběd nutně nevyžaduje vaši několikahodinovou přítomnost v kuchyni, ba právě naopak. Čím rychleji jej připravíte, tím lépe. Proto vyzkoušejte tyto zapečené vepřové kostky na zelí podle paní Petry Pospíchalové, které chutnají luxusně, snesou se s různými přílohami a pečou se téměř samy.
Ingredience
Hlávkové zelí zbavte krajních listů a nakrouhejte ho na nudličky. Kysané zelí slijte z nálevu, nahrubo jej překrájejte a smíchejte ho dohromady s čerstvým zelím. Směs rozprostřete po celém dnu pekáče či zapékací misky.
Vepřovou plec očistěte a nakrájejte ji na kostky. Anglickou slaninu nakrájejte na drobné kostičky a oloupanou cibuli nahrubo. V pánvi rozehřejte trochu sádla a nechte na něm zpěnit cibuli. Přidejte kostičky anglické slaniny, nechte ji pustit tuk a poté vsypte kostky masa, které nechte zprudka po všech stranách zatáhnout a zezlátnout. Maso podle chuti osolte, opepřete a okmínujte a celý obsah pánve včetně výpeku vyklopte do pekáče na zelnou vrstvu.
Maso se zelím podlijte troškou vody, pekáč s masem vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a nechte ho péct, dokud vše úplně nezměkne.
Hotové maso se zelím můžete podávat s vařeným bramborem, bramborovým či houskovým knedlíkem, anebo s kteroukoliv jinou oblíbenou přílohou.