Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchané domácí croissanty s náplní

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Nadýchané domácí croissanty s náplní - postup přípravy

Domácí voňavé a měkké croissanty neboli rohlíčky jsou velmi luxusní záležitost. Ať už jako svačina do školy nebo do práce, anebo jako chutná snídaně či doplněk ke kávě při posezení s přáteli, při každé příležitosti budou tyto croissanty skvělé a určitě vaše strávníky ohromí. Přesto, že vypadají a chutnají velmi profesionálně, jejich příprava už snadnější být ani nemůže. Určitě si s ní poradí i kulinářští začátečníci.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Připravte si kvásek. Do misky nalijte teplé mléko a vsypte do něj sušené kvasnice. Přidejte jednu lžíci cukru a pět lžic mouky. Zamíchejte a nechte stát na teplém místě 10 až 15 minut.




Po uplynutí doby aktivace kvasnic, kdy se na povrchu kvásku začnou tvořit malé bublinky, můžete pokračovat se zaděláním těsta. Do misky s kváskem rozklepněte jedno vajíčko, přilijte rozpuštěné máslo, přisypejte zbylý cukr, půl lžičky soli a vanilkový cukr. Všechny přísady dobře rozmíchejte, aby se vzájemně propojily. Za stálého míchání pak ke směsi přidávejte postupně také mouku a nakonec jednu lžíci oleje a zadělejte měkké, pevné a nelepivé těsto. Pak misku zakryjte čistou bavlněnou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 40 minut.

Pomoučněte si pracovní plochu a vyklopte na ni vykynuté těsto. Rukama jej trochu propracujte a vytvořte z něho válec. Ten pak rozdělte na 10 stejně velkých částí a z každé vyválejte kouli.

Odložte si těstové koule stranou, vezměte si jednu a vyválejte z ní válečkem tenkou oválnou placku. Na kraj této placky rozprostřete lžičku nebo dvě nutelly, přeložte okraj těsta přes náplň a spoje zamačkejte, aby se neotevíraly.

Kráječem na pizzu zbytek placky rozkrájejte na rovnoběžné proužky a zamotejte croissant tak, že proužky budou tvořit ozdobnou texturu croissantu. Stejným způsobem postupujte u zbylých těstových kuliček.

Zapněte si troubu a nechte ji předehřát na 180 °C. Plech si vyložte pečicím papírem, vyrovnejte na něj rohlíčky a nechte je 15 minut odpočívat zakryté přilnavou fólií.. V misce si rozšlehejte jedno vajíčko a pomažte jimi celý povrch vykynutých rohlíčků a zasypte je moučkovým cukrem.

Dejte do trouby péct na 25 minut a pak s chutí podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů