Vepřové ve skle s divokým kořením - postup přípravy
Vepřové ve skle je poctivá klasika, která vás překvapí jednoduchou přípravou. Díky tomuto receptu můžete mít zásobu chuťově výrazného masa stále po ruce.
Vepřové ve skle je přesně ten typ receptu, který si zaslouží místo v každé domácnosti. Poctivý, sytý, voňavý a hlavně praktický. Stačí pár základních surovin, trocha trpělivosti a máte hotovou zásobu masa, která vydrží měsíce. Ať už jako rychlý oběd s bramborem, základ do omáčky nebo jen tak s chlebem a okurkou – domácí vepřovka je zkrátka jistota.
Zavařování masa má u nás dlouhou tradici. V dobách, kdy nebyly lednice ani mrazáky, bylo potřeba maso uchovat jinak – a právě zavařování se ukázalo jako spolehlivá metoda. První zmínky o konzervaci masa sahají až do antického Řecka, ale opravdový rozmach přišel v 19. století s objevem zavařovacích sklenic a sterilace. V českých domácnostech se vepřové začalo zavařovat hlavně po zabíjačkách, kdy bylo potřeba zpracovat větší množství masa. Sklenice s masem se staly běžnou součástí spíží, chalup i městských kuchyní – a dodnes patří mezi oblíbené způsoby, jak mít „něco do zásoby“.
Zajímavostí je, že do podobných receptů se často přidává želatina, která pomáhá vytvořit typickou masovou rosolu. Koření se liší podle regionu – někde se používá jen sůl a pepř, jinde se přidává česnek, cibule, majoránka nebo divoké bylinky. Variací je spousta: můžete zavařovat samotný bůček, plec, krkovici, nebo maso míchat s játry, zeleninou či dokonce s kousky uzeného.
A pokud máte po ruce i rybíz, zkuste si připravit domácí rybízové želé – skvěle se hodí právě k vepřovému. Rybíz má původ v severní Evropě a Asii, do českých zahrad se dostal už v 16. století. Je plný vitamínu C a jeho lehce kyselkavá chuť krásně doplní tučnost masa. Z rybízu se dá připravit marmeláda, sirup, pečený čaj nebo právě želé, které se hodí nejen do dezertů, ale i jako příloha k masu.
Vepřové ve skle s divokým kořením je tedy nejen návratem k tradici, ale i praktickým řešením pro každého, kdo má rád domácí chuť bez zbytečných přísad. Ať už ho připravíte podle klasiky nebo si recept upravíte podle sebe, jedno je jisté – tahle sklenice se u vás dlouho neohřeje.
Základ
K zavařování
Z vepřového bůčku odstraňte kůži a maso nakrájejte na 3 stejně velké kusy, které dále rozkrojte na menší kousky. Na středně velké kusy nakrájejte také vepřovou plec.
V misce smíchejte natrhané bobkové listy s novým kořením, vroucí vodou a směs odložte bokem. Poté, co zpracujete zbytek ingrediencí, koření z tekutiny vyjměte a vmíchejte do ní želatinu.
Oba druhy masa i stroužky česneku rozemelte, vložte do větší mísy a smíchejte se solí, italskými bylinkami, mletým černým pepřem a mletou sladkou paprikou.
Do směsi přidejte nakrájenou slaninu a vše zalijte tekutinou, ve které jste nechali rozpustit želatinu v prášku. Poté ingredience důkladně promíchejte.
Masovou směsí naplňte sterilizované sklenice, které uzavřete a vložte do většího hrnce se dnem, vyloženým utěrkou.
Poznámka: Díky tomuto receptu můžete naplnit až 5 sklenic o objemu 500 ml.
Do hrnce nalijte vodu až po víčka sklenic, vmíchejte do ní ocet a vepřové ve skle zavařujte 90 minut od bodu varu, pod pokličkou. Po této době nechte v tomto hrnci sklenice 24 hodin chladnout a vařte je dalších 60 minut.
Postup ještě jednou opakujte s odstupem 24 hodin a vepřové ve skle skladujte na tmavém a chladném místě.
Tip: Maso můžete zakomponovat do hlavních jídel nebo ho podávat s pečivem.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Olgas Küche

