Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vepřový vějíř s bramborem a smetanovo-hořčičnou omáčkou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Vepřový vějíř s bramborem a smetanovo-hořčičnou omáčkou - postup přípravy

Vepřové kotlety marinované v nálevu z cibule, česneku a koření se před pečením zalijí omáčkou ze smetany a hořčice a pečou se společně s bramborem. Tento pokrm se hodí jako slavnostní či nedělní oběd, anebo jako vkusné pohoštění na oslavu s přáteli. Recept je vlastně docela snadný a zvládne ho i začátečník.

Ingredience pro:
1 porce

Na maso

Na omáčku a brambory

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Množství surovin je uvedeno na 1 kilogram masa. Poměry si přepočítejte podle váhy masa, které máte k dispozici.

Cibuli nastrouhejte nahrubo nebo umixujte v mixéru, prolisujte k ní česnek a přidejte dvě lžičky soli, jednu lžičku koření na maso, podle chuti mletý černý pepř a jednu lžičku zeleninové pasty adžika (tu můžete vynechat). Přilijte trochu kečupu a sójové omáčky a vše smíchejte na homogenní pastu.

2. KROK

Vepřovou kotletu nakrájejte tak, abyste oddělili jednotlivá žebra od sebe, ale na konci je nechte spojené asi 1 cm masa. Vložte maso do mísy a zalijte jej připravenou marinádou, kterou vetřete do masa i v oblasti zářezů. Mísu zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a nechte stát 2 až 3 hodiny při pokojové teplotě, anebo, pokud máte čas, ji nejlépe vložte do lednice a nechte maso marinovat přes noc.

3. KROK

Druhý den připravte omáčku. Smíchejte zakysanou smetanu s jednou lžičkou hrubozrnné a jednou lžičkou plnotučné hořčice, přidejte trochu soli a dobře promíchejte.

4. KROK

Brambory oloupejte a nakrájejte je tak, abyste vytvořili sestavu hranolků, na jedné straně vzájemně propojených (viz video). Maso rozprostřete do pečicí nádoby do vějířku a okolo něj vyskládejte brambory. Do mezer mezi plátky masa rozdělte smetanovo-hořčičnou omáčku a pekáč zakryjte hliníkovou fólií. Vložte jej do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte maso s bramborami asi na 1,5 hodiny. Zhruba 15 minut před dopečením odstraňte z pekáče alobal a nechte vše dopéct odkryté, aby maso a brambory na povrchu zezlátly.

5. KROK

Masové plátky nyní ve spojích oddělte od sebe a servírujte je spolu s opečenými brambory, trochou omáčky z pekáče a s čerstvou zeleninou.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů