Vepřový vějíř s bramborem a smetanovo-hořčičnou omáčkou - postup přípravy
Vepřové kotlety marinované v nálevu z cibule, česneku a koření se před pečením zalijí omáčkou ze smetany a hořčice a pečou se společně s bramborem. Tento pokrm se hodí jako slavnostní či nedělní oběd, anebo jako vkusné pohoštění na oslavu s přáteli. Recept je vlastně docela snadný a zvládne ho i začátečník.
Na maso
Na omáčku a brambory
Množství surovin je uvedeno na 1 kilogram masa. Poměry si přepočítejte podle váhy masa, které máte k dispozici.
Cibuli nastrouhejte nahrubo nebo umixujte v mixéru, prolisujte k ní česnek a přidejte dvě lžičky soli, jednu lžičku koření na maso, podle chuti mletý černý pepř a jednu lžičku zeleninové pasty adžika (tu můžete vynechat). Přilijte trochu kečupu a sójové omáčky a vše smíchejte na homogenní pastu.
Vepřovou kotletu nakrájejte tak, abyste oddělili jednotlivá žebra od sebe, ale na konci je nechte spojené asi 1 cm masa. Vložte maso do mísy a zalijte jej připravenou marinádou, kterou vetřete do masa i v oblasti zářezů. Mísu zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a nechte stát 2 až 3 hodiny při pokojové teplotě, anebo, pokud máte čas, ji nejlépe vložte do lednice a nechte maso marinovat přes noc.
Druhý den připravte omáčku. Smíchejte zakysanou smetanu s jednou lžičkou hrubozrnné a jednou lžičkou plnotučné hořčice, přidejte trochu soli a dobře promíchejte.
Brambory oloupejte a nakrájejte je tak, abyste vytvořili sestavu hranolků, na jedné straně vzájemně propojených (viz video). Maso rozprostřete do pečicí nádoby do vějířku a okolo něj vyskládejte brambory. Do mezer mezi plátky masa rozdělte smetanovo-hořčičnou omáčku a pekáč zakryjte hliníkovou fólií. Vložte jej do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte maso s bramborami asi na 1,5 hodiny. Zhruba 15 minut před dopečením odstraňte z pekáče alobal a nechte vše dopéct odkryté, aby maso a brambory na povrchu zezlátly.
Masové plátky nyní ve spojích oddělte od sebe a servírujte je spolu s opečenými brambory, trochou omáčky z pekáče a s čerstvou zeleninou.