Větrníkový dort „Karpatka“ s vanilkovým krémem - postup přípravy
Dezerty s krémem jsou velmi oblíbené, ale lidé se do nich mnohdy nechtějí pouštět, protože si myslí, že jsou příliš složité. To však vůbec není pravda a tento skvostný dezert vám to dokáže. Vyzkoušejte ho a nebudete litovat.
Těsto
Krém
Do hrnce nalijte 200 ml vody a přidejte špetku soli. Do osolené vody dejte máslo a postavte hrnec na sporák. Zahřívejte máslo, dokud se zcela nerozpustí. Jde o poměrně velké množství másla, takže to rozhodně zabere pár minut. Jakmile bude máslo zcela tekuté a smíchané s vodou, přidejte 140 gramů mouky a vařečkou míchejte, dokud nezískáte homogenní těsto. Těsto přesuňte do čisté mísy a zakryjte ho potravinářskou fólií. Fólie se těsta musí přímo dotýkat. Takto připravené těsto nechte zcela vychladnout.
Mezitím si můžete připravit lahodný krém, který nakonec natřete mezi upečené pláty. Na krém si připravte nový, čistý hrnec. Rozklepněte do něj dvě vejce a přidejte 120 gramů cukru. Vyšlehejte metličkou, dokud nezískáte dokonale hladkou směs. Přidejte kukuřičný škrob a znovu promíchejte. Nakonec přilijte mléko. Vařte, dokud směs nezhoustne. Potom nalijte do čisté mísy a zakryjte potravinářskou fólií, aby se dotýkala povrchu krému. Takto nechte vychladnout.
Vraťte se k těstu a přidejte do něj postupně 4 vejce. Zapracujte do těsta pomocí stěrky. Hotové těsto rozdělte na dvě stejné části a upečte v kulaté formě (18 cm) vyložené pečicím papírem. Pečte po dobu 20–25 minut na 200 stupňů.
Do krému nyní přidejte 160 gramů másla a zašlehejte ho mixérem. Do jedné formy s těstem naneste celý krém a zakryjte druhým plátem těsta. Vložte na alespoň 4 hodiny do lednice a máte hotovo!