Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Máslové sušenky s ovocným džemem

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 50 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Máslové sušenky s ovocným džemem - postup přípravy

Máslové sušenky jsou klasikou všech klasik. Jen málokteré sladké pečivo se těší takové neutuchající oblíbenosti, jako právě máslové sušenky. V obchodech jich také naleznete nepřeberné množství. Není ale nic lepšího, než si je připravit doma sami. Nejenže budou chutnější, ale také zdravější a v neposlední řadě vás také vyjdou mnohem levněji. Na jejich výrobu totiž nepotřebujete nic zvláštního. Tak si vyhrňte rukávy a pusťte se do pečení!

Ingredience pro:
24 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Před přípravou vyndejte máslo z lednice a nechte ho zahřát na pokojovou teplotu, aby změklo. Pak jej nakrájejte na menší kousky, vložte je do misky a elektrickým šlehačem je střední rychlostí vyšlehejte do hladké a nadýchané konzistence. Za stálého šlehání pak do této máslové hmoty přidejte také vanilkový cukr a postupně přisypávejte moučkový cukr. Míchejte tak dlouho, dokud se veškerý cukr úplně nerozpustí.




Z vajíčka, které jste si předem také vyndali z lednice, aby získalo pokojovou teplotu, oddělte bílek. Žloutek si odložte na jiné příležitosti a bílek pak přidejte do máslové hmoty. V tu chvíli zvyšte rychlost mixéru na maximální otáčky a takto šlehejte zhruba dalších 5 minut. Měli byste docílit svěží, homogenní a nadýchané máslové hmoty.

Nakonec pak do másla po malých částech přidávejte hladkou mouku a nepřestávejte míchat. Když přidáte veškeré množství mouky, měli byste získat hladké těsto. To pak naplňte do zdobicího sáčku na pečivo zakončeného hvězdicovitou tryskou.

Připravte si plech na pečení, který vyložte pečicím papírem a v malých vzájemných odstupech na něj zdobicím sáčkem vymačkávejte malé kopečky. Neměly by sedět příliš blízko u sebe, během pečení se ještě trochu roztáhnou, tak aby se neslepily. Z uvedeného množství surovin byste měli získat asi 24 kusů sušenek.

Prstem nebo koncem vařečky vyhlubte do středu každé sušenky mělký důlek a ten pak naplňte trochou džemu.  Snažte se jej nespotřebovat celý, po dopečení totiž bude potřeba sušenky marmeládou ještě trochu doplnit.

Pak plech vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte sušenky po dobu 10 až 12 minut. Po dopečení je vytáhněte z trouby a ještě za tepla doplňte prohlubně zbylým džemem. Nechte sušenky vychladnout a podávejte se šálkem dobrého čaje nebo kávy.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů