Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Voňavé, jemné a dokonale tenké palačinky, podle klasického receptu

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Voňavé, jemné a dokonale tenké palačinky, podle klasického receptu - postup přípravy

Palačinky mohou být lahodnou snídaní, ale v případě slané verze i zajímavou večeří. Ne každý ale zvládne připravit ty nejlepší. Měly by být jemné, tenké, nadýchané a vláčné. Takové, jaké uměly naše babičky. S největší pravděpodobností je připravovaly podle tohoto receptu.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Základem těsta na tyto netradiční palačinky je kvásek. Ten je nutné nejprve vytvořit. Proto se do mísy nalije zhruba 1/3 mléka, ideálně vlažného. K němu se přidá cukr, droždí a trocha mouky. Vše se lehce promíchá a nechá se alespoň 15 minut odpočinout, na teplém místě. Kvasnice začnou díky cukru pracovat, což je ukázka toho, že recept na neodolatelné palačinky začíná dobře.

2. KROK

V době odpočinku těsta je čas pro vyšlehání bílků z vajec, až do podoby hutného sněhu. Když kvásek vzejde, pokračuje se v přípravě palačinkového těsta. Klasicky tak, že se do mísy ke kvásku přidají veškeré zbývající ingredience, a to včetně sněhu z bílků. Ty se nejprve promíchají a propojí ručně, následně se vezme do ruky mixér a vše se vyšlehá. Díky tomu vznikne těsto velmi jemné, příjemné nadýchané konzistence, což se následně projeví i na kvalitě palačinek.

3. KROK

Když je těsto hotové, nechá se opět zhruba 15 minut odpočívat. Následně už stačí jenom krátké promíchání a může se použít. Základem kvalitní přípravy palačinek je i správná pánev, která dokáže držet vyšší teplotu. Po rozehřátí pánve se na ní přidá trocha oleje a pomocí naběračky se nalije těsto. Tolik, aby se dostalo až do krajů a palačinka zároveň nebyla příliš tlustá.

4. KROK

Těsto se následně nechá na oleji smažit. Jakmile je patrné, že okraje palačinek jsou hotové, přichází čas pro obracení. Buď pomocí obracečky, nebo hozením, což vyžaduje trochu cviku. I z druhé strany se palačinka smaží do zlatova. Následně se z pánve přesune na talíř s papírovou utěrkou, který z ní vysaje přebytečný olej. V tu chvíli je dokonalá domácí palačinka hotova.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů