Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Meruňkový džem

Meruňkový džem - postup přípravy

Milujete palačinky anebo lívance k snídani? Pak si k nim udělejte pořádné zásoby lahodného meruňkového džemu! Pochutnat si na něm můžete kdykoliv během roku. Jeho příprava není nijak složitá.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte tím, že si řádně omyjete meruňky. Poté je vypeckujte a vložte do velkého hrnce.




Následně na ovoce nasypte krystalový cukr podle toho, jak je sladké. Vše promíchejte a nechte stát asi osm hodin, aby meruňky pustily šťávu.

Po osmi hodinách přiveďte meruňky k varu. Během vaření je nemíchejte, pouze hrnec protřepejte. Za několik minut ovoce odstavte z plotny a celý proces opakujte ještě 3x za sebou.

Mezitím by meruňky měly chladnout 8 hodin. Tím získáte skvělý jantarově zbarvený džem.

Nyní si k ruce vezměte řádně sterilizované sklenice (například v troubě, mikrovlnce anebo myčce) a naneste do nich pomocí naběračky ještě horký meruňkový džem. Nádoby pečlivě uzavřete víčky, otočte dnem vzhůru a nechte zcela zchladnout. Pak skladujte na temném místě s nižší teplotou.

Domácí meruňkový džem se hodí nejen k potírání jemných a tenkých palačinek a nadýchaných lívanců, ale také třeba k pečení chutných piškotových dezertů. Pouze produkt nanesete na těsto a dáte péct. Avšak potírat ovocnou směsí můžete i korpusy na narozeninové dorty. Skvělý pak bude meruňkový džem i na Sacher dort. Otevřenou sklenici uchovávejte ideálně v lednici, a co nejdříve spotřebujte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů