Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Voňavé sladké rolky s ořechy a povidly

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Voňavé sladké rolky s ořechy a povidly - postup přípravy

Jsou skvělou snídaní, ale i zákuskem ke kávě. Voňavé rolky s povidly a ořechy znáte z obchodů a jistě budete překvapeni, jak jednoduchá je jejich domácí příprava. Bude dokonalé začít den něčím příjemně sladkým, chutným a hlavně domácím.

Ingredience pro:
15 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Základem sladkých rolek je těsto. To začínáme připravovat z mouky, která se prosátá nasype do mísy a následně se k ní přidají další ingredience. Konkrétně je to prášek do pečiva, dále také vejce, ale i máslo, vanilková esence, sůl, ocet a samozřejmě vlažná voda. Těsto se začne zpracovávat a hníst. Pokud by bylo příliš hutné, přidejte vodu. V opačném případě prodejte trochu mouky.

2. KROK

Těsto by mělo být měkké, vláčné a nadýchané. Pokud této podoby dosáhnete, nechte ho delší dobu odpočívat. V tu chvíli můžete daný čas využít k přípravě náplně. Ta není nic složitého, jelikož v samostatné míse stačí pouze smíchat povidla, vlašské ořechy a dále také rumovou esenci. Vše důkladně promíchejte, aby se propojily nejenom chutě, ale i vůně. V daný okamžik je náplň hotová.

3. KROK

Odpočinuté těsto nejprve vyválejte na dva stejné obdélníky. Následně začnete krájet proužky těsta široké zhruba 10 centimetrů. Na každý okraj vložte připravenou náplň a těsto zarolujte. S náplní rozhodně není nutné šetřit. Poté vezměte nůž a nakrájejte dané připravené kusy pečiva na zhruba třícentimetrové rolky.

4. KROK

Nachystané naplněné a nakrájené rolky vykládejte na plech pokrytý pečicím papírem, aby se zamezilo připalování. Je vhodné nechat mezi nimi dostatečný odstup, aby nedošlo k tomu, že se na sebe následně nalepí. Plech může poté zamířit do trouby, kde by se měl péct po dobu 30 minut, při teplotě 180 stupňů Celsia. Po opečení stačí nechat chladnout a poté ochutnat. V případě zájmu o slavnostnější podávání je možné posypat je moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů