Vrstvený borůvkový dort s krémem z mascarpone a šlehačky - postup přípravy
Když se sejde dobrý nápad s lahodnými přísadami, nemůže to nikdy dopadnout jinak než perfektně. Vyzkoušejte borůvkový dortík s mascarpone a šlehačkou podle receptu od paní Jaroslavy Slavíkové.
Na korpus
Na krém
Na dohotovení
Vyklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a žloutky vyšlehejte s cukrem do bělavé pěny. Po částech jemnými krouživými pohyby stěrkou vmíchejte do žloutků našlehané bílky střídavě s prosátou hladkou moukou a nakonec přilijte rozpuštěné máslo. Vytvořte hladké těsto, které vlijte na plech vytřený máslem a vysypaný moukou. Korpus dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C po dobu kolem 25 minut.
Zatímco se korpus peče, připravte si krém. Mascarpone vyklopte do misky, zalijte je plnotučnou smetanou, přidejte ztužovač šlehačky a moučkový cukr a všechny přísady naráz vyšlehejte do homogenního, pevného a nadýchaného krému.
Dopečený korpus nechte zchladnout, podélně ho rozřízněte na dva menší obdélníky. Na tác položte první z nich, natřete ho asi dvěma třetinami krému a na něj vyskládejte borůvky. Na vrstvu borůvek položte druhý piškotový obdélník a celý dort ze všech stran potřete zbylým krémem. Trochu si ho nechte stranou ve zdobicím sáčku a vytvořte z něj na povrchu dortu ozdobný rámeček, na který posaďte několik borůvek. Boky dortu ozdobte mletými ořechy, povrch posypejte trochou cukrářského zdobení a vložte dezert do lednice přes noc ztuhnout a proležet.