Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlé domácí mascarpone

4,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Rychlé domácí mascarpone - postup přípravy

Italský smetanový sýr mascarpone je delikátní záležitost, která se hodí na výrobu nejrůznějších dezertů i pro doplnění lívanců či palačinek. Dá se ale připravit také na slaný způsob, třeba smíchaný s nasekanými zelenými bylinkami jako náplň do slaných palačinek, anebo jako jednoduchá pomazánka na čerstvé domácí pečivo. Využití mascarpone je široké, nicméně v obchodě je k dostání za nepříliš nízkou cenu, případně někdy není k dispozici vůbec. Pokud se dostanete do situace, kdy budete potřebovat mascarpone, které je však v tuto chvíli nedostupné, můžete si poradit a podomácku vyrobit své vlastní ze zakysané smetany. Poradíme vám, jak na to.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Před započetím výroby je nutné zakysanou smetanu řádně vychladit v lednici.




Vložte cedník do hrnce a vyložte ho tkaninou, kterou přeložíte na 5 vrstev. Do cedníku vyloženého tkaninou vložte vychlazenou zakysanou smetanu a tkaninu kolem ní svažte do uzlíčku. Na zavázaný balíček se smetanou položte talíř a na něj nějaké závaží, třeba zavařovací sklenici naplněnou vodou nebo cokoliv jiného a nechte stát na chladnějším místě 3 až 4 hodiny. Ze smetany začne odkapávat syrovátka do hrnce a v zavázaném uzlíčku začne vznikat smetanový sýr.

Čím déle takto hmotu necháte pracovat, tím hustší hmotu získáte. A to je všechno.

Pokud se chystáte ze svého nového mascarpone vyrábět krém do dortu, přidejte k do něj 2 až 3 lžíce moučkového cukru. Pokud byste jej naopak rádi využili na slané pečivo, přidejte k němu trochu soli.

Ještě na závěr jedna poznámka: Zakysaná smetana nesmí být ošetřená metodou UHT. V tu chvíli ztratí schopnost dále kysat a nevytvořili byste nic.

Pokud nemáte zakysanou smetanu, ale obyčejnou tučnou šlehačku, i tu lze pro výrobu mascarpone použít. Opět platí, že nesmí být ošetřená metodou UHT. Tuto šlehačku pak ve vodní lázni přiveďte těsně pod bod varu (asi na 90 °C), přidejte k ní lžíci citrónové šťávy a míchejte asi pět minut, aby se vysrážela smetana. Pak opět tuhou hmotu přemístěte do plátna, jak jsme psali výše. Další postup už je stejný.

Přejeme vám, ať vás výroba baví a také dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů