Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vrstvený borůvkový dort s krémem z mascarpone a šlehačky

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Vrstvený borůvkový dort s krémem z mascarpone a šlehačky - postup přípravy

Když se sejde dobrý nápad s lahodnými přísadami, nemůže to nikdy dopadnout jinak než perfektně. Vyzkoušejte borůvkový dortík s mascarpone a šlehačkou podle receptu od paní Jaroslavy Slavíkové.

Ingredience pro:
1 porce

Na korpus

Na krém

Na dohotovení

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vyklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a žloutky vyšlehejte s cukrem do bělavé pěny. Po částech jemnými krouživými pohyby stěrkou vmíchejte do žloutků našlehané bílky střídavě s prosátou hladkou moukou a nakonec přilijte rozpuštěné máslo. Vytvořte hladké těsto, které vlijte na plech vytřený máslem a vysypaný moukou. Korpus dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C po dobu kolem 25 minut.

2. KROK

Zatímco se korpus peče, připravte si krém. Mascarpone vyklopte do misky, zalijte je plnotučnou smetanou, přidejte ztužovač šlehačky a moučkový cukr a všechny přísady naráz vyšlehejte do homogenního, pevného a nadýchaného krému.

3. KROK

Dopečený korpus nechte zchladnout, podélně ho rozřízněte na dva menší obdélníky. Na tác položte první z nich, natřete ho asi dvěma třetinami krému a na něj vyskládejte borůvky. Na vrstvu borůvek položte druhý piškotový obdélník a celý dort ze všech stran potřete zbylým krémem. Trochu si ho nechte stranou ve zdobicím sáčku a vytvořte z něj na povrchu dortu ozdobný rámeček, na který posaďte několik borůvek. Boky dortu ozdobte mletými ořechy, povrch posypejte trochou cukrářského zdobení a vložte dezert do lednice přes noc ztuhnout a proležet.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů