Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Východoevropské placky Hicin

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Východoevropské placky Hicin - postup přípravy

Dnes vám představíme v našich končinách neobvyklý recept na placky Hicin, které se připravují ve státech jihovýchodní Evropy a Blízkého východu. Jsou trochu podobné chlebu pita, ale s tím rozdílem, že se připravují z kefíru a plní se sýrem a bylinkami. V praxi se dají ale naplnit ledasčím, co vám vaše fantazie přihraje do cesty. A pokaždé budou chutné, voňavé a vždy připravené jako lahodná svačinka.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Připravte si těsto. Do mísy nalijte kefír a přidejte k němu jedlou sodu. Zamíchejte a nechte stát asi 5 minut.




Do jiné misky nasypejte mouku a půl lžičky soli a obě přísady dobře promíchejte. Pak je přisypejte do misky s kefírem a sodou a uhněťte pevné těsto. To pak vyklopte na pomoučněný stůl a vyválejte z něho válec. Těsto rozdělte na 6 stejně velkých částí. Každou posypejte moukou a vytvořte z nich malé kuličky. Každou kuličku vložte do igelitového sáčku a nechte deset minut odpočívat.

Nyní připravte náplň. Sýr nastrouhejte na jemném struhadle. Omyjte zelené bylinky pod proudem tekoucí vody, papírovou utěrkou je dobře osušte a ostrým nožem je nasekejte na malé kousky. Sýr s bylinkami smíchejte v misce a přidejte k nim ještě prolisovaný česnek. Vše důkladně promíchejte.

Vezměte jednu těstovou kuličku a rozválejte z ní placku zhruba o průměru deseti centimetrů. Doprostřed placky umístěte 2 polévkové lžíce náplně a placku složte kolem náplně do kulaté kapsičky. Pytlíček pak válečkem znovu opatrně rozválejte na placku zhruba o tloušťce 3 až 4 milimetry a o průměru 20 centimetrů. Stejným způsobem pak postupujte se všemi těstovými kuličkami.


Na kamna postavte pánev, ale nedávejte na ni olej ani tuk. Na suché pánvi pak opékejte placky z obou stran asi po 3 minutách, dokud jejich povrch nezpevní a nezezlátne.

Sejměte hotovou placku z pánve, dejte na ni malý kousek másla a rozmažte ho po celém povrchu placky. Podávejte nejlépe čerstvé, ale chutnat vám budou i zchladlé jako odpolední svačinka.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů