Vykrajovaný linecký koláč s jablky - postup přípravy
Nadchází čas sklizně sladkých jablíček a s ním i voňavého pečení. Vyzkoušejte báječný linecký koláč, jehož povrch zdobí nádherné vykrajované květy; o recept na něj se s námi podělila paní Martina Wágnerová.
Na těsto
Na náplň
Do mísy nasypejte polohrubou mouku, prosejte k ní moučkový cukr a prášek do pečiva a vše dobře promíchejte. Přidejte vaječné žloutky, na kostky pokrájené máslo nebo rostlinný tuk (může být 1:1) a pět lžic mléka. Vše zpracujte na hladké a homogenní těsto. Zabalte jej do fólie a vložte na 2 hodiny do lednice.
Zatímco se těsto chladí, připravte si jablkovou náplň. Oloupejte jablka, vykrájejte z nich jádřince a nastrouhejte je nahrubo. Jablka přes cedník jemně vyždímejte, přidejte k nim moučkový cukr, rum, skořici a dva vanilkové pudinky. Pokud chcete, můžete použít i jiné příchutě, třeba meruňkový. Všechny přísady důkladně promíchejte.
Vychlazené těsto rozdělte na 2 stejné části. Z každé vyválejte velkou placku. Jednu z nich položte na plech s vyšším okrajem, který předtím vytřete máslem nebo olejem. Na těsto vyklopte jablkovou náplň, kterou rozetřete do rovnoměrné vrstvy po celé ploše.
Z druhé poloviny těsta rovněž vyválejte placku. Nyní máte více možností. Můžete ji nakrájet na dlouhé pruhy, položit je diagonálně přes sebe na povrch koláče a vytvořit tak klasický mřížkový koláč. Druhá varianta, mnohem jednodušší a přitom krásnější na pohled, je vykrájet z těsta tvary, jako jsou květiny či srdce, a vyskládat je na povrch koláče.