Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vykrajovaný linecký koláč s jablky

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Vykrajovaný linecký koláč s jablky - postup přípravy

Nadchází čas sklizně sladkých jablíček a s ním i voňavého pečení. Vyzkoušejte báječný linecký koláč, jehož povrch zdobí nádherné vykrajované květy; o recept na něj se s námi podělila paní Martina Wágnerová.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na náplň

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do mísy nasypejte polohrubou mouku, prosejte k ní moučkový cukr a prášek do pečiva a vše dobře promíchejte. Přidejte vaječné žloutky, na kostky pokrájené máslo nebo rostlinný tuk (může být 1:1) a pět lžic mléka. Vše zpracujte na hladké a homogenní těsto. Zabalte jej do fólie a vložte na 2 hodiny do lednice.

2. KROK

Zatímco se těsto chladí, připravte si jablkovou náplň. Oloupejte jablka, vykrájejte z nich jádřince a nastrouhejte je nahrubo. Jablka přes cedník jemně vyždímejte, přidejte k nim moučkový cukr, rum, skořici a dva vanilkové pudinky. Pokud chcete, můžete použít i jiné příchutě, třeba meruňkový. Všechny přísady důkladně promíchejte.

3. KROK

Vychlazené těsto rozdělte na 2 stejné části. Z každé vyválejte velkou placku. Jednu z nich položte na plech s vyšším okrajem, který předtím vytřete máslem nebo olejem. Na těsto vyklopte jablkovou náplň, kterou rozetřete do rovnoměrné vrstvy po celé ploše.

4. KROK

Z druhé poloviny těsta rovněž vyválejte placku. Nyní máte více možností. Můžete ji nakrájet na dlouhé pruhy, položit je diagonálně přes sebe na povrch koláče a vytvořit tak klasický mřížkový koláč. Druhá varianta, mnohem jednodušší a přitom krásnější na pohled, je vykrájet z těsta tvary, jako jsou květiny či srdce, a vyskládat je na povrch koláče.

5. KROK

Plech s koláčem vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte jej asi 30 až 40 minut dozlatova. Po dopečení nechte dobrotu vychladnout, pokud chcete, posypejte ji moučkovým cukrem nebo postříkejte polevou, a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů