Slavnostní čokoládový dort s třešněmi - postup přípravy
Tento slavnostní dort s kakaovým korpusem, třešňovou náplní a jemným krémem je perfektní volbou pro každou slavnostní příležitost. Příprava není vůbec složitá a zvládnou ji i začátečníci.
Na kakaový korpus
Ingredience
Ingredience
Na dokončení
Vejce rozklepněte do mísy, přidejte k nim sůl, cukr a směs šlehejte přibližně 10 minut do nadýchané pěny. Ke směsi přilijte vodu a pečlivě ji zašlehejte.
V jiné míse smíchejte mouku, kakao a kypřicí prášek do pečiva. Prosátou suchou směs poté na 2krát opatrně a pomalu vmíchejte do vaječné pěny.
Spodek formy o velikosti 20 cm vyložte pečicím papírem a těsto do ní nalijte. Poté s formou několikrát opatrně klepněte o pracovní linku. Korpus pečte v předehřáté troubě na teplotu 180 °C po dobu 40 minut.
Okraje korpusu ořízněte nožem a poté ho přendejte mřížku. Následně z něj stáhněte formu, pečicí papír a nechte ho zcela vychladnout.
Třešně vložte do hrnce, přidejte k nim cukr a citronovou šťávu. Směs přiveďte k varu a vařte ji 3–4 minuty. Vodu smíchejte se škrobem, přidejte ji k třešním a za stálého míchání směs vařte, dokud nezhoustne.
Korpus na povrchu lehce seřízněte a poté ho vodorovně rozkrojte na 3 stejně široké díly. Smetanový sýr vyšlehejte s moučkovým cukrem. Poté do něj přidejte smetanu a krém opět vyšlehejte. Následně ho rozdělte na 2 části. Do jedné poloviny vmíchejte kakao. Krémy přendejte do cukrářských sáčků.
Do 120 ml vody nasypte lžíci cukru a míchejte, dokud se nerozpustí. Do dortového ráfku vložte dortovou fólii, poté korpus a lehce ho pokapejte cukrovou vodou.
Na korpus sáčkem nastříkejte 1/2 kakaového krému a dobře ho rozetřete. Následně přidejte 1/2 vychladlé třešňové náplně a opět ji rozetřete do všech stran. Nakonec přidejte 1/2 světlého krému a opět ho rozetřete.
Na krém položte korpus a pokračujte cukrovou vodou, kakaovým krémem, třešňovým rozvarem a světlým krémem. Nakonec přidejte poslední korpus a opět ho pokapejte cukrovou vodou. Následně dort vložte na 4–6 hodin do lednice.
Do mísy nasypte čokoládu, přilijte do ní olej a nechte ji rozpustit v mikrovlnné troubě. Poté ji promíchejte a nalijte ji do cukrářského sáčku. Dort vyjměte z lednice, vyjměte ho z dortového ráfku a stáhněte z něj fólii.
Rozpuštěnou čokoládou ozdobte okraje dortu a poté ji rozetřete po vrchním korpusu. Smetanu ke šlehání vyšlehejte do tuha a pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou ji nastříkejte na dort.
Nakonec každý kopeček šlehačky ozdobte kandovanými třešněmi. Poté můžete dort nakrájet a servírovat ho.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Lecker mit Sophie Mayer