Zapečené steaky v bramborovém těstě se sýrem - postup přípravy
Kuřecí řízky nemusejí být zabalené jen v klasickém trojobalu. Tento recept je toho dokladem. Jedná se o samonosné jídlo, které poslouží jako oběd či večere, ale třeba i jako svačina na cesty. Maso v bramboráku je smažené a následně i pečené, čímž získá maximum chuti a také báječnou konzistenci. Sýr na závěr je jen jako třešnička na dortu.
Ingredience
Nakrájejte z vepřové pečeně šest až osm plátků o síle kolem dvou centimetrů, rozložte je na prkénko a přes fólii je trochu rozklepejte paličkou na maso. Každý plátek masa posypejte solí a mletým černým pepřem a koření prsty vmasírujte do jeho povrchu. Plátky přitom skládejte na sebe, díky čemuž se okoření i druhá strana.
Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vložte je do misky a zalijte je studenou vodou tak, aby byly všechny ponořené pod hladinou a nechte je chvilku odstát. Pak je vylovte z vody a vyždímejte je. Vyklepněte k nim do misky tři vajíčka a přidejte sůl a mletý černý pepř. Oloupejte cibuli, nastrouhejte ji na jemném struhadle a přidejte ji do mísy k bramborám. Vše zasypejte trochou hladké mouky a smíchejte do jednotného bramborového těsta.
Zbylá dvě vajíčka vyklepněte do misky a rozšlehejte je vidličkou. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje. Odeberte lžící trochu bramborové směsi a na pánvi z ní vytvořte souvislou placku o velikosti plátku masa. Maso obalte ve vajíčku, položte ho na bramborovou placku a přiklopte ho druhou vrstvou brambor. Takto celou sestavu osmahněte zprudka po obou stranách dozlatova (maso se nemusí propéct, potřebujete jen získat krásně křupavý a zlatavý povrch). Stejným způsobem zpracujte i zbytek brambor a masa.
Hotové předsmažené steaky rozložte vedle sebe na plech vystlaný pečicím papírem a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 20 až 25 minut. Mezitím nastrouhejte na hrubém struhadle sýr. Po 20 minutách maso vyndejte, povrch každého plátku zasypejte sýrem a vraťte plech zpátky do trouby dopéct na dalších 5 až 7 minut, aby se sýr roztavil a mírně zezlátl. Hotovou dobrotu posypejte sekanými bylinkami a podávejte spolu s čerstvým zeleninovým salátem.