Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zavařená vepřová krkovice

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Zavařená vepřová krkovice - postup přípravy

Až ochutnáte domácí zavařené vepřové, rozhodně zanevřete na kupované masové konzervy. Inspirujte se snadným postupem, díky kterému připravíte lahodnou nakládanou krkovici. Na té si můžete pochutnat v kterýkoliv den v roce.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si očistěte a odblaňte krkovici. Také ji osušte papírovými utěrkami. Poté maso pokrájejte na větší kusy (jeden celý kus by se měl vejít do sklenice).




Vepřovou krkovici následně umístěte do velké mísy a posypte sušenou petrželí nebo libečkem, sušenou majoránkou, solí, mletým pepřem a přidejte i prolisované česnekové stroužky. Všechny ingredience dobře vmasírujte do masa, a to nakonec umístěte do lednice. Zde by se mělo marinovat alespoň 24 hodin.

Nakládání a zavařování vepřové krkovice

Další den vyjměte marinovanou krkovici z lednice a jednotlivé kusy masa vmáčkněte do sklenic. Nádoby mírně zavíčkujte a umístěte do zavařovacího hrnce, na jehož dno jste položili bavlněnou utěrku.

Vše přelijte vodou (ta by měla sahat zhruba do ¾ sklenic). Vepřovou krkovici zavařujte pozvolna na středním plamenu cca 60 až 90 minut. Uvolněný tuk vyplave na povrch.

Uskladnění zavařené vepřové krkovice a její konzumace

Až bude krkovice zavařená, opatrně ji pomocí chňapek vyjměte z vody, pečlivě utáhněte víčka a nechte zchladnout. V momentu, kdy budou nádoby studené, umístěte maso do lednice. Zde ho můžete skladovat i několik týdnů. Zavařená vepřová krkovice bude výtečná například s klasickým chlebem, s hořčicí, s kyselými okurkami a také s křenem. Přejeme vám dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů