Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zavařený jahodový džus ze 4 ingrediencí

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Zavařený jahodový džus ze 4 ingrediencí - postup přípravy

Zavařený jahodový džus je lahodný, osvěžující a při správném skladování vám vydrží až 12 měsíců. Recept obsahuje pouze 4 ingredience a postup zavařování je snadný.

Ingredience pro:
5 sklenic
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Jahody omyjte, zbavte je zelených částí a zalijte je studenou vodou, ve které je nechte ležet 10 minut. 

Poznámka: Díky tomuto kroku zbavíte jahody nečistot.

2. KROK

Jahody sceďte, propláchněte je studenou vodou a rozmixujte je tyčovým mixérem. Získanou tekutinu propasírujte přes sítko do většího hrnce a ochuťte ji citronovou šťávou. 

Tip: Šťávu z citronů přidávejte přes sítko, aby se do džusu nedostaly pecky.

3. KROK

Směs následně ochuťte cukrem, přidejte do ní vodu, důkladně ji zamíchejte a přiveďte k varu. Od doby varu směs vařte 10 minut. Pokud nechcete přidávat cukr, nemusíte.

Poznámka: Během vaření bude vznikat na povrchu tekutiny pěna, kterou pečlivě sbírejte. 

4. KROK

Po uvaření džusem ihned začněte plnit sterilizované sklenice. Pokud na povrchu tekutiny vznikne pěna, sesbírejte ji a sklenice pevně uzavřete sterilizovanými víčky.  

Poznámka: Sterilizace sklenic je důležitá, aby nedošlo ke znehodnocení jejich obsahu bakteriemi.

5. KROK

Sklenice položte naležato na čistý ručník a zakryjte je druhým ručníkem tak, aby byly v teple. Následně nechte jejich obsah volně chladnout 20–24 hodin. 

6. KROK

Poznámka: Sklenice skladujte na chladném a temném místě. Džus vám tak vydrží až 1 rok. Po jejich otevření je skladujte v lednici a zavařený jahodový džus spotřebujte co nejrychleji. 

7. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: Melissa Mir

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů