Zavařený jahodový džus ze 4 ingrediencí - postup přípravy
Zavařený jahodový džus je lahodný, osvěžující a při správném skladování vám vydrží až 12 měsíců. Recept obsahuje pouze 4 ingredience a postup zavařování je snadný.
Ingredience
Jahody omyjte, zbavte je zelených částí a zalijte je studenou vodou, ve které je nechte ležet 10 minut.
Poznámka: Díky tomuto kroku zbavíte jahody nečistot.
Jahody sceďte, propláchněte je studenou vodou a rozmixujte je tyčovým mixérem. Získanou tekutinu propasírujte přes sítko do většího hrnce a ochuťte ji citronovou šťávou.
Tip: Šťávu z citronů přidávejte přes sítko, aby se do džusu nedostaly pecky.
Směs následně ochuťte cukrem, přidejte do ní vodu, důkladně ji zamíchejte a přiveďte k varu. Od doby varu směs vařte 10 minut. Pokud nechcete přidávat cukr, nemusíte.
Poznámka: Během vaření bude vznikat na povrchu tekutiny pěna, kterou pečlivě sbírejte.
Po uvaření džusem ihned začněte plnit sterilizované sklenice. Pokud na povrchu tekutiny vznikne pěna, sesbírejte ji a sklenice pevně uzavřete sterilizovanými víčky.
Poznámka: Sterilizace sklenic je důležitá, aby nedošlo ke znehodnocení jejich obsahu bakteriemi.
Sklenice položte naležato na čistý ručník a zakryjte je druhým ručníkem tak, aby byly v teple. Následně nechte jejich obsah volně chladnout 20–24 hodin.
Poznámka: Sklenice skladujte na chladném a temném místě. Džus vám tak vydrží až 1 rok. Po jejich otevření je skladujte v lednici a zavařený jahodový džus spotřebujte co nejrychleji.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Melissa Mir