Zelné karbanátky se sýrem - postup přípravy
Zeleninové karbanátky jsou v posledních letech velmi populární a domácí kuchaři a kuchařky se doslova předhánějí, kdo je vymyslí lepší a originálnější. Vyzkoušejte třeba recept na karbanátky z hlávkového zelí a dvou druhů sýra, o nějž se s námi podělila paní Diana Berkyová.
Ingredience
Hlávkové zelí nakrájejte na tenké nudličky, které rozdělte na kratší vlákna. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, vhoďte do ní zelí a vařte jej doměkka. Po dovaření zelí slijte a nechte důkladně okapat od přebytečné vody.
Nakrájejte na kostičky hermelín. Eidam, goudu, nivu, případně jiný polotvrdý sýr, který máte rádi, nastrouhejte najemno. Uvařené a okapané zelí vyklopte do mísy, přidejte k němu oba druhy sýra a dobře promíchejte. Vyklepněte do směsi dvě vejce, přidejte čtyři lžíce strouhanky, dochuťte solí a pepřem a vše znovu pečlivě promíchejte.
Připravte si talíř s rozšlehaným vejcem, druhý s hladkou moukou a třetí se strouhankou. Na sporáku rozehřejte pánev s vyšší vrstvou rostlinného oleje. Ze zelné směsi tvarujte karbanátky, každý obalte v mouce, vejci a strouhance a v rozpáleném oleji smažte po obou stranách dozlatova. Po dosmažení nechte karbanátky okapat na talíři vyloženém papírovými ubrousky a podávejte nejlépe ještě teplé třeba s vařeným bramborem nebo, bramborovou kaší, anebo jen s pečivem či čerstvým zeleninovým salátkem.