Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zelné placičky s mrkví

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Zelné placičky s mrkví - postup přípravy

Tato chuťovka ze zelí a mrkve osloví nejen vegetariány, ale i masožravce. Zelné placičky jsou nejen lahodné, ale také zdravé. Dopřát si je můžete k dobrému filmu, nebo lze pokrm servírovat návštěvě. Avšak perfektní budou třeba i k svačince. Jíst se dají jak teplé, tak i studené.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Zelí si nejprve očistěte, omyjte a pak jej nakrouhejte do velké mísy nahrubo. Můžete ho však i nakrájet na drobné nudličky. Poté promněte rukama a nechte stát, aby zelí pustilo šťávu. Tu nakonec slijete.




Nyní si oloupejte mrkev a nastrouhejte ji k zelí také nahrubo.

Dále zeleninu zakápněte zakysanou smetanou, přidejte vejce, jedlou sodu s trochou vroucí vody a také přisypávejte po částech hladkou mouku.

Ze všech surovin vypracujte polotekuté homogenní těstíčko.

Až bude těsto hotové, rozpalte si na pánvi trochu slunečnicového oleje.

Lžící pak tvořte placičky a smažte je dozlatova z obou stran. Po usmažení pokládejte na savé papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.

Podávejte placky například s nakládanou zeleninkou, čalamádou, nebo třeba se studenými omáčkami a dipy. Dokonale pokrm ochutí například i zakysaná smetana s česnekem, tatarka, nebo kečup. Zelné placičky budou dokonce i vhodnou přílohou k masovým steakům. Přejeme dobrou chuť.

Tipy na závěr



V případě, že se nemůžete bez masa obejít, je možné samozřejmě do těstíčka nějakou tu uzeninu zakomponovat. Hodit se bude nahrubo nastrouhané vepřové uzené maso, pikantní klobáska, nebo libová šunka a slanina. Použít lze i oblíbené čerstvé bylinky. Vhodná bude pažitka, kopr, nebo petrželka.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů