„Zmrzlinové“ řezy se žloutkovým krémem a šlehačkou - postup přípravy
V některých rodinách se těmto řezům přezdívá „obližprst“ a tento název už nemůže být přiléhavější. Po dopečení je budete muset chránit vlastním tělem, aby stačily alespoň zchladnout, než je nedočkavci zbaští. O recept na ně se s námi podělila paní Jana Šulcová.
Na těsto
Na sirup
Na krém
Na dokončení
Nejprve připravte korpus. Vyklepněte 4 vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do pevné pěny. Jakmile začnou houstnout, postupně v několika fázích k nim přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se zcela nerozpustí. Žloutky smíchejte s rumem a vodou a tuto směs krátce zašlehejte do bílkové pěny. Nakonec jemně vmíchejte směs polohrubé mouky a prosátého kakaa. Připravené těsto rozetřete do roviny na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 25 minut při teplotě 180 °C.
Zatímco se těsto peče, připravte sirupovou směs na napuštění upečeného těsta. V pánvi rozpusťte cukr a nechte ho zezlátnout na karamel. Přidejte vodu a nechte karamel, aby se rozpustil. Promíchejte, a jakmile získá hmota homogenní strukturu, odstavte ji ze sporáku a vmíchejte 3 lžíce rumu nebo 1 lžíci rumové esence. Jakmile se těsto dopeče, vytáhněte ho z trouby a ještě horké ho na plechu zalijte připraveným sirupem, který nechte dobře vsáknout a korpus vychladnout.
Během chladnutí korpusu připravte pudinkový krém. Vaječné žloutky smíchejte s cukrem a vanilkovým pudinkem. V hrnci přiveďte k varu mléko a vmíchejte do něj žloutkovou směs. Za stálého míchání vařte, dokud nezískáte velmi hustý pudink. Ten odstavte ze sporáku, vyklopte ho do čisté misky, zakryjte přilnavou fólií tak, aby ležela přímo na hladině pudinku, a nechte vychladnout. Máslo v míse vyšlehejte do pěny a po lžících k němu přidávejte vychladlý pudink a pokaždé dávku důkladně zapracujte. Hotový krém rozetřete do rovnoměrné vrstvy na vychladlý korpus a uhlaďte jej do roviny.