Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené brambory se šunkou a sýrem

4,1
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Zapečené brambory se šunkou a sýrem - postup přípravy

Šunka, sýr a brambory jsou jako stvořené pro pobyt na talíři vedle sebe. Dohromady vytvářejí báječný souzvuk chutí, který nenechá chladným žádného člena vaší rodiny, ani kdyby byl sebenáročnější gurmán. Kromě toho se tato kombinace hodí i pro doplnění svátečnějšího stolu. Tahle voňavá dobrota vás zaručeně nikdy nezklame.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Brambory oloupejte, umyjte a v hrnci s lehce osolenou vodou je povařte tak, aby nebyly úplně dovařené, ale zůstaly zpola tvrdé. Pak brambory slijte, nechte je trochu zchladnout a nakrájejte je na kulaté plátky.




Do misky rozklepněte čtyři vajíčka a přilijte k nim smetanu. Dochuťte solí a pepřem a metlou nebo vidličkou vše důkladně prošlehejte, abyste získali jednolitou směs.

Šunku nakrájejte na malé kostičky. Na kamna postavte pánev s trochou rostlinného oleje a rozpalte ji. Pak na pánev vhoďte pokrájenou šunku a osmahněte ji ze všech stran dozlatova. Po dosmažení šunku odstavte z ohně.

Zapněte si troubu, aby se předehřála na 180 stupňů Celsia a připravte si vhodnou žáruvzdornou zapékací misku, kterou vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Na do misky pak vyskládejte vrstvu z poloviny bramborových koleček, zasypejte je osmaženou šunkou a navrch přikryjte druhou vrstvou brambor. Celý obsah pekáče pak zalijte směsí rozkvedlaných vajíček se smetanou.

Povrch brambor posypejte strouhaným sýrem a rozložte na něj pár kousků másla. Zakryjte zapékací misku hliníkovou fólií a vložte péct do vyhřáté trouby na 20 až 30 minut. Krátce před dopečením zapékací misku vyjměte z trouby, sundejte alobal a vraťte zpět dopéct, aby se sýr na povrchu roztekl a krásně zčervenal.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů