Pečené sněhové koule obalené v moučkovém cukru - postup přípravy
Nevím jak u vás, ale u nás doma vánoční pečení tak nějak stagnuje. Každý rok pečeme tytéž druhy cukroví a výběr se prakticky nemění. Pokud to máte také tak, anebo jste už dávno podlehli kouzlu experimentování, máme pro vás báječný a geniálně jednoduchý recept na pečené sněhové koule. Připravíte je z pár základních surovin a nemusíte se jich bát ani tehdy, když třeba letos na Vánoce pečete poprvé.
Ingredience
Na obalení
Do hluboké misky vložte změklé máslo, přilijte k němu 50 mililitrů oleje a vyklepněte jedno vajíčko. Vše zasypejte moučkovým cukrem a kukuřičným škrobem. Přidejte prášek do pečiva, vanilkový cukr a mletou skořici a vše metličkou důkladně promíchejte, abyste získali hutné těsto. Přes jemné sítko k němu prosejte asi třetinu odměřeného množství hladké mouky a rukou začněte těsto hníst a promačkávat. Postupně přisypávejte i zbylé množství mouky, které nezapomeňte prosévat přes sítko, abyste se zbavili případných zatuhlých hrudek.
Jakmile získáte hladké těsto, které se nelepí k rukám ani ke stěnám mísy, odebírejte z něj malé kousky a formujte z nich kuličky o velikosti vnitřního důlku v dlani.
Tyto kuličky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem v mírných rozestupech a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 160 °C asi 15 minut. Nečekejte, že kuličky zhnědnou, naopak to není vhodné. Ztratily by svou křehkost a pak – má to být sněhová koule a ta přece hnědá být nemá! 🙂
Do hluboké misky nasypejte moučkový cukr, vhoďte do ní upečené kuličky, přiklopte misku nějakým víčkem a jemně s ní zatřeste, anebo je promíchejte s pomocí dvou lžic, aby se všechny kuličky obalily v cukru. Pak je opatrně vyberte ven, vyrovnejte je na talíř a pokračujte s další várkou kuliček. Hotové kuličky vyskládejte na podnos, nechte úplně vychladnout a podávejte buďto ihned čerstvé, anebo i později. Určitě vám hravě vydrží i několik dní, třeba až do Vánoc, pokud je ovšem dříve nezbaští domácí skřítkové! 🙂