Domácí hranolky jako z McDonaldu - postup přípravy
Připravit perfektně křupavé domácí hranolky není taková hračka, jak by se mohlo zprvu zdát. Jednoduché postupy nezabírají a ty složitější – také ne! Tentokrát je ale vaše hledání opravdu u konce. Jednoduchý trik vám pomůže docílit těch nejkřupavějších bramborových hranolků v celém známém vesmíru. Dejte nám vědět, jak se vám povedly.
Ingredience
Oloupejte brambory, rozkrájejte je na plátky silné kolem půl centimetru a ty pak rozdělte na stejně široké proužky neboli hranolky. Vložte je do hluboké mísy a zalijte je studenou vodou. Rukou je v míse promíchejte a nechte je pár minut odstát, aby se z nich co nejlépe uvolnil veškerý škrob. To poznáte podle toho, že voda, v níž jsou hranolky ponořené, začne bělat.
Odmáčené hranolky slijte, vyklopte je na tác vyložený papírovými utěrkami (nejlépe několika vrstvami na sobě) a důkladně je ze všech stran osušte. Pak je vsypte do suché mísy, zasypejte je kukuřičným škrobem. Rukou je dobře promíchejte. Do hrnce nalijte litr oleje, rozehřejte ho na kamnech. Hranolky nasypte do fritovacího košíku a ponořte je do horkého oleje. Smažte je tak dlouho, dokud samy nevyplavou na povrch. Pak je vyjměte z oleje a nechte zchladnout.
Připravte červenou omáčku. Do misky nalijte kečup, přilijte k němu sladkokyselou chilli omáčku a přidejte dva očištěné a prolisované stroužky česneku. Vidličku vše dobře promíchejte a vložte do malých mističek k podávání. Zchladlé hranolky ještě na minutu ponořte do horkého oleje v hrnci a osmažte je dozlatova. Teprve teď získají tu správnou křupavost.
Osmažené hranolky vyklopte do misky vyložené papírovými utěrkami a prohoďte je, abyste se zbavili přebytečného oleje. Nyní je posypejte trochou soli, znovu je proklepejte, aby se krystalky dostaly na všechny hranolky, a můžete podávat spolu s miskou červené omáčky.