Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smetanová zmrzlina z čerstvých jahod bez zmrzlinovače

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Smetanová zmrzlina z čerstvých jahod bez zmrzlinovače - postup přípravy

Léto je v plném proudu a s ním i období čerstvého ovoce a domácích zmrzlinových dobrot. Pokud přemýšlíte, jak zužitkovat úrodu čerstvých jahod, vyrobte si skvělou domácí smetanovou zmrzlinu. Není to nic těžkého, stačí vám jen pár surovin a nemusíte mít ani žádné speciální vybavení.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Jahody důkladně umyjte pod proudem studené vody, pak je spařte horkou vodou a, pokud jste je koupili v supermarketu, namočte je na 15 minut do lavoru se studenou vodou, aby se z nich vyplavily postřiky a jiné chemikálie používané při jejich pěstování. Jestliže máte jahody ze zahrádky, prostě je jen opláchněte od hlíny. 🙂




Očištěné jahody odstopkujte a nakrájejte je na menší kousky (několik kousků si nechte stranou v celku). Vložte je do hrnce, přidejte cukr a citronovou šťávu a postavte na kamna.

Na středním ohni přiveďte k varu a od tohoto okamžiku nechte směs bublat asi 2 až 3 minuty, přičemž ji často a důkladně promíchávejte.

Když se jahody rozvaří, odstavte je z kamen a promixujte je tyčovým mixérem na jemné pyré.

Odložené jahody nakrájejte na kulaté plátky.

Vezměte si misku, ve které budete zmrzlinu připravovat a kolečka jahod vyskládejte po celé ploše jejích stěn. Pak vložte nádobu i s jahodami vychladit na chvíli do mrazáku.

Mezitím vylijte do misky smetanu ke šlehání (měla by být studená z ledničky) a vymíchejte ji elektrickým šlehačem do tuhé pěny, ve které zůstávají tuhé špičky po vyjmutí metliček.

Do šlehačky vmíchejte jahodový jogurt a pomalými krouživými pohyby směrem zdola nahoru jej vmíchejte do pěny.

Stejným způsobem po částech přidejte do směsi také jahodové pyré.

Přeneste zmrzlinovou hmotu do formy vyložené jahodovými plátky a rovnoměrně ji rozetřete do roviny.

Pak zmrzlinu vložte do mrazáku nejméně na 3 hodiny. Poté ji vyjměte, na 30 sekund ponořte do horké vody.

Tenkým nožem oddělte zmrzlinu od stěn nádoby.

Vyklopte zmrzlinu na podnos a s velkým potěšením servírujte.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů