Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Mrkvové hranolky zapečené s parmazánem

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Mrkvové hranolky zapečené s parmazánem - postup přípravy

Zeleninu bychom měli jíst každý den. Pokud vás ale neuspokojuje běžný způsob přípravy vařené či dušené zeleniny, nemusíte ihned plody matky země odsuzovat jakožto nechutné a nepoživatelné. Záleží totiž jen na způsobu úpravy, který pro ně zvolíte. A existuje přece také ještě pečení! To, na rozdíl od běžného vaření, dodá pokrmům, včetně zeleniny, úplně jinou chuťovou dimenzi. Můžete si tak v troubě připravit nejrůznější druhy zeleninových hranolek, od těch klasických bramborových až poty netradiční, například z dýně, cukety – anebo třeba z mrkve. Když ji navíc doplníte strouhaným parmazánem, bude úspěch zaručen.

Ingredience pro:
2 porce

Hranolky

Omáčka

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Mrkev důkladně umyjte, případně oloupejte a osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte ji na širší proužky tak, že mrkev rozkrojíte příčně na polovinu, každou z nich podélně také na polovinu a tyto čtvrtky mrkve pak podle jejich šířky rozkrojte opět na půlky, případně na třetiny, pakliže je mrkev silnější.




Když máte mrkvové tyčinky hotové, vložte je do misky, přidejte k nim olivový olej, přisypejte strouhaný parmazán, sůl, pepř, sušený česnek a čerstvou jemně nasekanou (případně sušenou) petrželku nebo jiné bylinky. Nepoužívejte však namísto sušeného česneku čerstvý, ten by se totiž při zapékání spálil a nebyl by dobrý.

Všechny přísady v misce důkladně promíchejte, aby se mrkev obalila ochucujícími přísadami. Přesypejte obsah misky na plech a vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia zapéct zhruba po dobu 15 až 20 minut.

Mezitím si připravte jogurtový dresing. Jogurt vyklopte do misky, přidejte do něj citronovou šťávu, sůl a pepř a prolisujte česnek (tentokrát můžete použít i čerstvý, i sušený). Všechny přísady vzájemně dobře promíchejte a než se mrkev dopeče, vložte hotovou omáčku vychladit do ledničky.

Po dopečení mrkev nechte lehce zchladnout a podávejte doplněnou o náš báječný jogurtový dresing.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů