Tři druhy sladkých nepečených lanýžů ze sušenek a čokolády - postup přípravy
Nepečené sladkosti jen ze tří přísad se budou skvěle hodit na sváteční vánoční stůl. Jsou jednoduché a rychlé, přitom ale vypadají skvěle a chutnají ještě lépe. Vyzkoušejte všechny tři recepty, neumíme posoudit, jestli je některý z nich lepší než ten druhý. Báječné jsou všechny.
Čokoládové kostky s mascarpone
Vanilkové válečky s Nutellou
Kuličky Oreo s bílou čokoládou
Čokoládové kostky s mascarpone
Sušenky s čokoládou nalámejte do mixéru a rozemelte je na jemnou drť. Vyklopte ji do misky a přidejte k ní smetanový sýr mascarpone. Rukama obě ingredience spojte do soudržného těsta. Z něj odebírejte kousky o velikosti vlašského ořechu a zformujte z nich kvádry.
Na kamnech či v mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu a každý lanýž v ní celý obalte a nechte ho oschnout na pečicím papíru. Zbytek čokolády vložte do zdobicího sáčku a vytvořte s ní na povrchu cukrovinek ozdobné cákance. Nakonec vložte bonbóny na 10 minut do lednice ztuhnout a podávejte.
Vanilkové válečky s Nutellou
Vanilkové sušenky rozmixujte v mixéru na jemnou drť a v míse ji smíchejte s dvěma třetinami hrnku lískooříškového másla nebo Nutelly. Přísady smíchejte a uhněťte z nich nelepivé a soudržné těsto. Odebírejte kousky hmoty a vyválejte je do tvaru silných a krátkých válečků.
Rozpusťte tmavou čokoládu a namočte v ní všechny válečky. Připravte si polevu z bílé čokolády, naplňte ji do zdobicího sáčku a vytvořte na válečcích ozdobné cákance. Nakonec povrch válečků posypejte barevnou rýží a vložte je na 15 minut do lednice ztuhnout.
Kuličky Oreo s bílou čokoládou
Celé sušenky Oreo i s náplní rozlámejte na menší kousky a vhoďte je do mixéru. Rozmixujte je do jemné směsi, kterou vyklopte do misky. Přidejte k sušenkové drti buďto zakysanou smetanu, anebo smetanový sýr mascarpone a promíchejte ho se sušenkami do soudržné hmoty.
Ze sušenkového těsta odebírejte menší kousky a formujte je do tvaru kuliček. Rozpusťte bílou čokoládu a všechny kuličky v ní celé obalte. Povrch každé kuličky posypejte trochou stříbrných cukrářských perliček (anebo je můžete jen postříkat čokoládou) a vložte na 15 minut do lednice ztuhnout. Pokud byste chtěli kuličky trochu ozvláštnit, bílá čokoláda je jako stvořená pro přidání potravinářského barviva. Ale nepřežeňte to s ním!